Slutsats

DSC01706.jpg

Att Asrock inte är några nybörjare märks med CoreHT 252B. Datorn följer i samma fotspår som föregångarna och det är absolut inte någon nackdel. Modellen är välbyggd och känns genomtänkt på flera plan samtidigt som den diskreta designen passar in i de flesta sammanhang.

Prestandamässigt är CoreHT ett uppsving från tidigare Asrock-modeller. Uppgraderingen till Intel Sandy Bridge innebär god beräkningskraft; maskinen upplevs som snabb och responsiv i alla lägen. För HTPC-bruk finns det inga som helst brister på den fronten, och prestandan räcker och blir över även för tyngre bakgrundsaktiviteter.

Strömförbrukningen imponerar. Vid filmuppspelning matchar Asrock CoreHT den betydligt svagare AMD E-350 och ljudnivån ligger på en högst acceptabel nivå. Även vid maximal belastning håller sig systemet förhållandevis lågmält, dock på bekostnad av att plåtskalet värms upp.

På grafikfronten finns det däremot brister. Nya Intel HD Graphics 3000 är ett stort steg i rätt riktning men når inte upp till samma nivå som konkurrerande lösningar från AMD och Nvidia. Även med fungerande videoacceleration saknas en hel del relevanta inställningar i kontrollpanelen och kompatibiliteten är fortfarande inte på topp.

Sammanfattningsvis är Asrock CoreHT 252B en välbyggd HTPC som överlag fyller syftet, och får med minsta möjliga marginal SweClockers rekommendation. Prislappen på cirka 6 500 kronor känns dock en smula hög, särskilt eftersom inget operativsystem medföljer och Intel HD Graphics fortfarande inte glänser. Möjligtvis ger de nedbantade varianterna utan Blu-ray bättre valuta för pengarna.

Fördelar:

  • God prestanda

  • Tyst och strömsnål

  • Välbyggd med kompakta yttermått

  • Blu-ray

Nackdelar:

  • Intel HD Graphics 3000 inte i klass med konkurrenterna

  • Prislappen är i högsta laget

Asrock CoreHT 252B HTPC kostar cirka 6 500 kronor inkl. moms.