Mionix Zibal 60

IMG_6942.jpg
IMG_6949.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Mionix

Modell

Zibal 60

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Black)

Anslutningar

USB, mikrofon, hörlurar

Dimensioner (BxHxD)

444 x 206 x 44 mm

Vikt

1,56 kg

Pris

Det Växjö-baserade företaget Mionix grundades för bara fyra år sedan men har redan lyckats etablera sig på den tuffa gamingmarknaden. Med allt ifrån möss till headset i bagaget kommer det inte som någon överraskning att företaget nu lanserar sitt första tangentbord. Med löften om hållbara mekaniska brytare och oöverträffad byggkvalitet är det dags att sätta tänderna i nya Zibal 60.

IMG_6943.jpg
IMG_6944.jpg

Mycket riktigt handlar det om en mycket gedigen konstruktion. Nya Zibal 60 väger strax över 1,5 kg och är en rejäl pjäs på skrivbordet. Designmässigt har Mionix valt att gå samma väg som många andra tillverkare av mekaniska tangentbord med ett avskalat yttre och få extra knappar.

Tangenterna F1 till F8 har extra funktioner för att exempelvis styra mediaspelaren, ändra volym och justera belysningen. I underkant finns även ett (avtagbart) handlovstöd som ska göra det bekvämare att hålla händerna på det annars ganska höga tangentbordet.

IMG_6946.jpg
IMG_6945.jpg

Mionix passar även på att lägga till en inbyggd USB-hubb för två extra enheter samt anslutningar för hörlurar och mikrofon som skickar vidare signalen till datorns ljudkort. I den ovanligt grova strumpförsedda kabeln finns två 3,5 mm Minijack för ljudanslutningarna samt två USB-kontakter; den ena för hubben och den andra för själva tangentbordet.

Eftersom Mionix inte använder PS/2-anslutning får hårdhudade gamers dessvärre nöja sig med upp till sex knapptryckningar samtidigt, fler än så och nedslagen registreras inte.

IMG_6948.jpg

Precis som många andra mekaniska tangentbord är det välkända Cherry som står för brytarna. I detta fall använder Mionix likt konkurrenterna Steelseries 6GV2 och 7G brytare av typen Cherry MX Black, en modell som många anser passar bra för just datorspel. Dessa mekaniska brytare har ett linjärt motstånd vilket innebär att trycket som krävs för att registrera ett nedslag ökar successivt. Samtidigt saknas det distinkta "klicket" som exempelvis Cherry MX Blue är kända för

IMG_6955.jpg
IMG_6951.jpg

Sist men inte minst är Zibal 60 utrustat med grön bakgrundsbelysning. Varje knapp har en individuell lysdiod och intensiteten kan ställas om i tre olika nivåer. Dessutom går det att välja om samtliga tangenter ska lysa eller enbart de välanvända W-A-S-D.