Slutsats

IMG_6996.jpg

OCZ Revodrive 3 X2 är en spännande produkt och en värdig efterföljare till första generationens Revodrive X2. Under rätt förhållanden är prestandan extrem: överföringshastigheter runt 1000 MB/s kan få vem som helst att bli fartblind. Kompatibiliteten har även förbättrats och Revodrive 3 X2 har under SweClockers testande strulat avsevärt mindre jämfört med föregångarna.

Trots den ofta extrema prestandan handlar det dock inte bara om ljuspunkter. Revodrive 3 X2 gör egentligen bara skäl för priset i extremt tunga scenarion med ett ködjup på 64 till 128. Vid "vanlig användande" når enheten bara bråkdelen av sin potential och prestandasiffrorna är bitvis allt annat annat glasklara. Flera andra konfigurationer ligger periodvis på samma eller högre nivå.

Ytterligare ett frågetecken är det alltid lika aktuella stödet för TRIM, något som krävs för att hålla prestanda i topp över tiden. Enligt OCZ har tekniken VCA 2.0 stöd för kommandot, men eftersom enheten använder SCSI krävs uppdaterade drivrutiner i samarbete med Microsoft innan funktionen blir tillgänglig i Windows. När detta sker är dock i dagsläget oklart.

OCZ positionerar nya Revodrive mot avancerade användare och arbetsstationer med höga krav på överföringshastigheter, men prestandan kommer inte till sin rätt utan extrema belastningsscenarion som nästan enbart förekommer i renodlade servermiljöer. Att priset dessutom är hissnande 15 500 kronor för 480 GB gör det inte lätt att motivera ett köp.

Fördelar:

  • Skyhög prestanda under rätt förhållanden

  • Kringgår begränsingarna hos SATA

  • Teoretiskt stöd för TRIM

Nackdelar:

  • Extrem prislapp

  • Låg prestanda i vissa scenarion

  • I dagsläget ej fungerande TRIM-stöd