Överklockning och testresultat

Med en rejäl kylare i bagaget hoppas PNY på att GTX 580 XLR8 LC ska ge gott om marginal för överklockare. Företaget sätter själva standarden genom att fabrisköverklocka modellen till 857 MHz GPU, långt över Nvidias referensfrekvens på 772 MHz.

pny_dual.gif

Med spänningen uppskruvad till maximala 1,165 volt är det inga problem att pressa upp klockfrekvensen för GPU ordentligt. Slutresultatet landar på 965 MHz, i det absoluta toppskiktet för testade Geforce GTX 580-modeller.

Med grafikminnet går det sämre, och värden över ganska mediokra 4 400 MHz ger efter ett tag grafikfel i vissa testscenarion. Med lägre klockfrekvens för GPU går minnet att pressa ytterligare, dock på bekostnad av lägre totalprestanda.

Testresultat

Med överklockningen i hamn är det dags att sätta tänderna i testresultaten. PNY:s grafikkort jämförs mot Nvidias referensmodell, både i standardfrekvenser och överklockat.

Siffrorna som ramlar in är i linje med vad frekvensökningarna förutspår. I kortets standardhastighet handlar det om cirka 10 procent högre prestanda jämfört med referensmodellen, och med överklockningen på plats ökar avståndet till cirka 20 procent.

Med de uppskruvade klockfrekvenserna kommer det knappast som någon överraskning att PNY:s grafikkort förbrukar mer ström än referensvarianten. Med fabriksnivån förbrukar systemet cirka 500 W under belastning, och med överklockningen på plats landar värdena runt 540 W.

När temperaturerna studeras blir det genast mer spännande. Vattenkylaren från Asetek visar framfötterna ordentligt, och även med rejäl överklockning landar värdena 20-30 grader under referensvarianten.

Som grädde på moset är ljudnivån väldigt jämn, om än inte knäpptyst. Paketet ger ifrån sig ett konstant bakgrundsljud, bland annat beroende på små vibrationer från pumplösningen. Det handlar dock inte om några störande nivåer, och montering i ett chassi innebär mer eller mindre att problemet försvinner.