Framtiden för Bulldozer – Windows 8 och Piledriver

b.jpg

Med resultaten i hand kan vi krasst konstatera att Bulldozer inte blev vad vi och troligtvis AMD hoppades på, men utöver prestandaresultaten finns det ett par viktiga punkter som kan vara värda att lägga på minnet.

e.jpg

Först och främst känner inte schemaläggaren i Windows 7 till Bulldozers modulbaserade uppbyggnad, med två kärnor tätt sammankopplade i varje modul. Det kan i vissa fall ställa till det för den automatiska överklockningsfunktionen Turbo Core som reagerar beroende på modulernas belastning.

Vi tar ett exempel: Turbo Core kan skrämma upp AMD FX-8150 till hela 4,2 GHz när två eller färre moduler används. Två moduler innebär att fyra trådar kan exekveras samtidigt. Schemaläggaren kan placera tre (eller fyra) aktiva trådar i kärnor som hör till varsin modul, med följden att belastningen sprids ut över fler moduler än nödvändigt. I dessa fall väljer Turbo Core att inte gå upp till den högre klockfrekvensen.

Ytterligare ett problem är att två relaterade trådar som egentligen borde dela resurser i samma modul kan hamna i olika moduler och således orsaka onödiga fördröjningar när data ska skickas fram och tillbaka mellan beräkningsenheterna.

AMD lovar dock att det hela ska vara åtgärdat i kommande Windows 8 och räknar med prestandavinster uppemot 10 procent. Tråkigt nog väntas inte Microsofts nya operativsystem se dagens ljus förrän i slutet av 2012.

Optimeringar samt Piledriver, Steamroller och Excavator

c.jpg

Framöver planerar AMD förbättringar på fler områden, bland annat i takt med att program optimeras för att dra nytta av de nya instruktionerna i Bulldozer. Dessutom kan förbättrad tillverkningsteknik ge lägre strömförbrukning och nödvändigt utrymme till högre klockade modeller.

a.jpg

Efter Bulldozer följer nya revisioner av arkitekturen, närmast Piledriver som både kommer att användas till prestandaorienterade FX och budgetmodellerna i A-serien. AMD utlovar mellan 10–15 procent bättre prestanda, lägre strömförbrukning och inte minst högre IPC.

Den inslagna vägen fortsätter med årliga uppdateringar i form av Steamroller och Excavator ända fram till 2014, givetvis med märkbara prestandahöjningar även för dessa iterationer av Bulldozer.