Test: Civilization V

civ5.jpg

Egenskap

Värde

Titel

Civilization V

Utvecklare

Firaxis

Genre

Turbaserat strategispel

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2010-09-21

Systemkrav

  • Tvåkärnig processor på 2 GHz

  • 2 GB RAM

  • Grafikkort (256 MB) med DirectX 9-stöd

Sid Meiers Civilization har alltid varit något av en heliga graal för riktiga skrivbordshärskare, och det femte spelet i serien är knappast något undantag. Den här gången sker världserövrandet med DirectX 11-grafik samt ordentligt stöd för flera processorkärnor.

För prestandamätningen används den inbyggda testfunktionen i läget "lategameview". Mjukvaran Fraps får åter hålla koll på bildfrekvensen, då det medföljande verktyget inte visar tillräckligt detaljerade siffror.

De stora prestandavinsterna avtar något när vi tar steget över till Civilization V, ett spel som historiskt har presterat bättre på Nvidias hårdvara. Radeon HD 7970 tar dock ett rejält steg upp från föregångaren HD 6970 med en prestandafördel på hela 65 procent. Tittar vi istället på Geforce GTX 580 är försprånget endast cirka 10 procent för AMD:s nya flaggskepp.

Med dubbla kort i Crossfire är det snabbt tydligt att något inte stämmer helt. Skalningen är inte ens 16 procent, och korten landar under Geforce GTX 560 Ti SLI med lång väg upp till toppen.

I den högre upplösningen upprepar sig historien. Prestandafördelen till Radeon HD 7970 ligger på endast 15 procent när det jämförs med Geforce GTX 580. Förbättringarna som gjorts från HD 6000-serien är dock massiva och med lite tur får vi se ytterligare drivrutinsoptimeringar för HD 7970 i Civilization V.

När upplösningen skruvas upp förbättras resultatet något, men är fortfarande knappast imponerande med en skalning på 62 procent.