Strömförbrukning

Bildfrekvenser i all ära, högpresterande grafikkort kan även påverka elräkningen. Lyckligtvis arbetar både AMD och Nvidia med att hålla nere strömförbrukningen utan att göra allt för stora avkall på prestandan.

energymonitor.jpg

Strömförbrukningen mäts med Voltcraft EM 3000

Med ny tillverkningsteknik och tillika nya funktioner lovar AMD någonting alldeles extra när det kommer till strömförbrukningen. Radeon HD 7970 är mycket riktigt ett strömsnål grafikkort i klassen, särskilt under låg belastning där funktionen Zerocore slår ifrån och försätter grafikkortet i viloläge.

Värdena som trillar in är cirka 90 W vid låg belastning och 385 W när 3DMark Vantage leker rövare med streamprocessorerna. Det förstnämnda är till och med lägre än vad några av dagens mellanklassare visar upp medan det högsta värdet är ungefär i nivå med Geforce GTX 570. Lägg till prestandan i ekvationen och Radeon HD 7970 spelar i en egen liga.

Med två grafikkort i Crossfire och full belastning landar Radeon HD 7970 på 588 watt, 40 W bakom Geforce GTX 570 SLI. Imponerande är strömförbrukningen vid vila, endast något tiotal watt högre än med ensamt grafikkort.