Överklockningsresultat

Likt tidigare kort i AMD:s HD 7000-serie sticker företaget inte under stolen med att en del marginaler har lämnats när det kommer till överklockning. Vi har tidigare upplevt väldigt goda resultat med exempelvis Radeon HD 7950, där riktigt fina prestandavinster kunde hämtas vid frekvensökningar. Nedan följer de resultat vi lyckades uppnå när det kom till överklockning av Radeon HD 7800-serien.

Radeon HD 7850

Vi började med det billigare Radeon HD 7850 och stötte genast på patrull. Vid den här artikelns publicering fanns det ännu inget sätt att öka spänningen till GPU:n på dessa korten och dessutom var högsta ställbara klockfrekvensen strikt begränsad i kortet BIOS. I slutändan fick vi helt enkelt välja att skruva upp allt till det programvaran tillät och sedan nöja oss med det.

7850oc.gif

Efter att helt enkelt ha maxat ut det som gick ur både AMD:s Overdrive och MSI:s Afterburner landade vi på stabila 1 050 MHz på GPU:n samt 5 800 MHz på minnet. Observera av detta var utan någon som helst form av spänningshöjningar och det enda vi egentligen gjorde var att höja klockfrekvenserna samt lätta lite på AMD:s Powertune-inställningar.

Radeon HD 7870

Med Radeon HD 7870 fanns det helt klart mer flexibla inställningar att tillgå. Den senaste beta-versionen av MSI:s Afterburner klarade av att justera upp både klockfrekvenser till en hög nivå samt spänningen till GPU:n.

7870oc.gif

Vi landade till slut på 1 250 MHz med spännningen uppskruvad till 1,25 V, en överklockning på 250 MHz mot referenskortet. Minnet fick sig även en liten skjuts upp till 5 800 MHz. En intressant detalj är att kortet klarade en GPU-frekvens på 1 200 MHz utan någon spänningshöjning, vilket är en väldigt trevlig prestandaökning utan att för den delen öka strömförbrukning och värmeutveckling alltför mycket.