Temperatur och ljudnivå

Historiskt sett har det alltid varit CPU som utvecklat mest värme och därför behövt mer kylning än övriga komponenter i systemet. Under de senaste åren har dock grafikkortet tagit över värstingrollen, vilket inte minst ställer nya krav på de vanligtvis kompakta kylarna.

AMD och Nvidia ogillar Furmark och har därför lagt in begränsningar i drivrutinerna som hindrar programmet från att fylla sitt syfte. Istället får 3DMark Vantage rycka in och belasta grafikkorten. Detta program ger dessutom en mer realistisk last som bättre återspeglar förhållandena under ett riktig spelrunda.

Temperaturmässigt landar de båda nykomlingarna bra till i tabellen, vilket skvallrar om förhållandevis låg strömförbrukning. Båda varianterna ligger strax över 60 grader, med Radeon HD 7870 ett par pinnhål upp.

Temperaturen är bara ena sidan av myntet, och när ljudnivån vägs in i bilden går det att dra ytterligare slutsatser. Vid normal belastning är båda modellerna förhållandevis tysta, vilket i kombination med låga temperaturer åter pekar mot låg strömförbrukning. Med fläkten manuellt uppskruvad till maxläget vankas det dock andra bullar, och en smärre tornado tar plats i testlabbet.

Åter är det värt att påpeka att Radeon HD 7850 i sitt slutgiltiga utförande kommer att ha ett annat kretskort med annan kylarkonstruktion. Exemplaret SweClockers testar har identisk lösning som Radeon HD 7870.