Slutsats

SSD-marknaden fortsätter att utvecklas med sällan skådad hastighet, vilket syns tydligt i SweClockers arkiv. Samtidigt som prestandan ökar för varje ny generation sjunker priserna, och många intressanta modeller kostar nu under 10 kronor per gigabyte. Snabba SATA-standarden 6,0 Gbps kryper även nedåt i klasserna, och överföringar i uppåt 500 MB/s blir därmed allt vanligare.

IMG_9038.jpg

Som tidigare konstaterat är dock inte den snabba utvecklingen helt problemfri. Hösten och vintern 2011 kantades av rapporter om buggig mjukvara, bristande support och konstiga hårdvarufel, framför allt hos familjen Sandforce men även hos övriga tillverkare. Den senaste omgången mjukvara har av allt att döma rätat ut de största frågetecknen, men det är trots det alltid en mycket god idé att hålla ett öga på nyhetsflödet för alla eventuella spekulanter.

Sammanfattningsvis handlar det om en uppsättning bra enheter i klassen 120 GB som lämnar SweClockers testlabb. Trots skiftande värden genom olika tester presterar samtliga sex modeller mer än vad de flesta användare sannolikt behöver, och ytterst få lär uppleva någon skillnad till vardags.

Intel 520 – 120 GB

IMG_9021.jpg

Med 520-serien går Intel på gott och ont över till Sandforce. Det positiva är att kontrollkretsen Sandforce 2 är erkänt snabbt, vilket syns i samtliga tester. Med Intels egen mjukvara presterar enheten generellt bättre än närbesläktade Corsair Force GT, och för lättkomprimerad data handlar det om rejäla hastigheter.

Det negativa är att det fortfarande handlar om Sandforce 2, med likartade enheter i samma prestandaregion från en uppsjö tillverkare. Intel 520 ärver också en del last, bland annat drastiskt minskade hastigheter med svårkomprimerad data och noterbara prestandaproblem efter hård belastning.

Summa summarum handlar det dock om en mycket bra enhet och den för tillfället bästa med Sandforce-krets. Förhoppningsvis visar sig modellen även vara stabil över tiden, vilket i så fall kan återupprätta en del av det sargade ryktet för SF-2200.

Hög prestanda och egen mjukvara gör Intel 520 till en av de bästa modellerna med Sandforce-krets.

Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

  • Egen mjukvara (firmware)

Nackdelar:

  • Tappar prestanda med svårkomprimerad data

  • Prestandabortfall efter hård belastning

Cirkapris vid publicering: 1 500 kronor
Lägsta pris:

Kingston SSDNow V+200 – 120 GB

IMG_9016.jpg

Förutom högpresterande HyperX vill Kingston ned i de lägre prisklasserna, och lösningen är SSDNow V+200. Modellen bygger liksom storebror på Sandforce, men med asynkrona minnen i stil med Corsair Force 3 blir prestandan lidandes. Allra mest märks detta vid skrivning av svårkomprimerad data, där enheten helt enkelt inte hänger med i svängarna.

Lite lägre prestanda är i sig inget problem, om prislappen är den rätta. Här är det stora problemet för Kingston V+200 120 GB, som i dagsläget kostar cirka 1 200 kronor inklusive moms. Det innebär bara en hundralapp mindre än betydligt snabbare Corsair Force GT och OCZ Vertex 3.

Med det sagt är Kingston SSDNow V+200 120 GB en kompetent enhet som täcker i stort sett allas behov, som dessutom finns i kit med smart uppgraderingsutrustning och mjukvara. En aningen lägre prislapp är dock önskvärt för att motivera ett köp.

Fördelar:

  • Bra prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

  • Finns med tillbehörspaket

Nackdelar:

  • Tveksam prestanda med svårkomprimerad data

  • Prestandabortfall efter hård belastning

  • Tveksamt pris/prestanda-förhållande

Cirkapris vid publicering: 1 200 kronor
Lägsta pris:

Plextor M3 Pro – 128 GB

IMG_9019.jpg

Med lastgammal kontrollkrets under skalet borde Plextor M3 Pro vara uträknad på förhand, något som snabbt visar sig helt felaktigt. Styrkretsen från Marvell i kombination med fräscha Toggle NAND är en utmärkt idé, och enheten tar täten i en rad tester.

Speciellt imponerande är prestandan vid svårkomprimerad data, där enheten lägger övriga startfältet på betryggande avstånd. Positivt är även att modellen inte tappar prestanda efter hård belastning, vilket inte kan sägas om alla konkurrenter.

På den negativa sidan hamnar framför allt prislappen samt tillgången i Sverige. Modellen kostar uppåt 2 000 kronor för 120 GB, och finns endast listad hos ett fåtal större återförsäljare. För den som lyckas lägga vantarna på Plextor M3 Pro handlar det dock om en enhet i absolut toppklass.

Imponerande allround-prestanda och en beprövad kontrollkrets gör Plextor M3 Pro till ett utmärkt alternativ i alla lägen.

Fördelar:

  • Skyhög prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

  • Bibehållen prestanda efter hård belastning

Nackdelar:

  • Högt pris per gigabyte

  • Svårfunnen i Sverige

Cirkapris vid publicering: 1 900 kronor
Lägsta pris:

PNY Professional – 120 GB

IMG_9017.jpg

Även PNY satsar på spåret Sandforce, med serien Professional i den lite högre prestandaklassen. Kontrollkretsen SF-2281 paras med synkrona minnen likt Corsair Force GT, vilket ger utmärkta överföringshastigheter i de allra flesta scenarion.

Precis som med övriga Sandforce 2-enheter finns det dock fläckar på solen. Prestandan sjunker med svårkomprimerad data och återhämtar sig aldrig helt efter en period med hård belastning. Styrkretsen har även ett lätt skamfilat rykte, vilket dock förhoppningsvis är ett minne blott på sikt.

Det stora problemet är dock inte styrkretsen eller dess eventuella brister, utan prislappen. Modellen kostar i dagsläget cirka 1 600 kronor, vilket är ett par hundralappar över referensmodellen Corsair Force GT och i samma region som Intel 520. Om Professional 120 GB ska ha en chans måste PNY justera prissättningen.

Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

Nackdelar:

  • Tappar prestanda med svårkomprimerad data

  • Prestandabortfall efter hård belastning

  • Tveksamt pris/prestanda-förhållande

Cirkapris vid publicering: 1 600 kronor
Lägsta pris:

Samsung 830 – 128 GB

IMG_9028.jpg

Samsung förbättrar stadigt företagets egna SSD-lösningar, med fokus delat på tillförlitlighet och prestanda. Med 830-serien och den uppdaterade kontrollkretsen nås en ny milstolpe, där Samsung är med och slåss på allvar även i de högre prestandaklasserna.

Bäst är siffrona vid läsning av data, där enheten oavsett kompressionsgrad presterar bra. Värre blir det när data ska skrivas, och speciellt vid 4 KB med stort ködjup faller Samsung 830 120 GB djupt i tabellerna.

Sammantaget är Samsung 830 ett stort steg framåt för företaget, och serien har redan fått rykte om sig att vara stabila arbetshästar till en bra prislapp för den som vill undvika Sandforce svagheter. Det går dock inte att blunda för de tvåsidiga prestandasiffrorna med 120 GB-modellen.

Samsung 830 128 GB kombinerar bra prestanda och stabil drift med en attraktiv prislapp.

Fördelar:

  • Bra prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

  • Bibehållen prestanda efter hård belastning

Nackdelar:

  • Tveksam prestanda vid små skrivningar

Cirkapris vid publicering: 1 400 kronor
Lägsta pris:

Verbatim 3SSD120 – 120 GB

IMG_9070.jpg

Verbatim vill bredda satsningen på SSD-enheter, och svaret är som för många andra aktörer att arbeta med Sandforce 2. Med asynkrona minnen likt Corsair Force 3 under skalet hamnar prestandan dock på efterkälken mot konkurrenterna.

Precis som för Kingston V+200 är detta dock inget problem i sig, om priset ligger på rätt nivå. Verbatim 3SSD120 kostar dock uppåt 1 500 kronor i Sverige, en i sammanhanget på tok för hög nivå där betydligt snabbare modeller som Intel 520 (120 GB) huserar.

Verbatims satsning på Sandforce 2 är en kompetent lösning som räcker för de allra flesta. I prisklassen finns det dock bättre köp, och enheten skulle behöva bantas med minst ett par hundralappar för att bli attraktiv.

Fördelar:

  • Bra prestanda

  • Stöd för SATA 6,0 Gbps

Nackdelar:

  • Tveksam prestanda med svårkomprimerad data

  • Prestandabortfall efter hård belastning

  • Dåligt pris/prestanda-förhållande

Cirkapris vid publicering: 1 500 kronor
Lägsta pris: