Test: Metro 2033

metro2.jpg

Egenskap

Värde

Titel

Metro 2033

Utvecklare

4A Games

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2010-03-19

Systemkrav

  • Tvåkärnig processor

  • DirectX 9-kompatibelt grafikkort

  • 1 GB RAM

Metro 2033 baseras på en bok med samma namn skriven av den ryska författaren Dmitry Glukhovsky. Spelet utspelas i Moskvas tunnelbanor efter att ett kärnvapenkrig gjort marknivån mer eller mindre obeboelig. Spelaren slåss mot både människor och muterade varelser, allt med bländande DirectX 11-grafik och gott om effekter.

Tillsammans med DLC-paketet Ranger Pack lanserade utvecklaren 4A Games ett officiellt prestandatest där en förutbestämd sekvens loopas åtskilliga gånger. Som vanligt används upplösningen 1920 x 1080 pixlar med högsta möjliga detaljnivå och fyra gångers kantutjämning. PhysX samt Depth of Field hålls dock avstängda, det sistnämnda för att inte prestandasiffrorna ska dyka till löjligt låga nivåer.

Postapokalyptiskt tunnelutforskande är uppenbarligen inget som faller Geforce GTX 670 i smaken. Nykomlingen hamnar hopplöst på efterkälken där motståndaren Radeon HD 7970 uppvisar en prestandafördel på 20 procent. Historien upprepar sig när två kort sammankopplas i SLI där Geforce GTX 670 landar bakom de avsevärt billigare Radeon HD 7870-korten i Crossfire.

Förhöjda klockfrekvenser ger Geforce GTX 670 en välbehövd skjuts vilket kan ses när vi kikar på resultaten från Asus och Zotacs kort. Modellerna presterar i nivå med Geforce GTX 680 men har fortfarande en bit kvar till Radeon HD 7970.

I den högre upplösningen fortsätter Geforce GTX 670 att prestera mindre bra. Radeon HD 7970 har en prestandafördel på cirka 17 procent över Nvidias nykomling som i det här fallet inte ens kan ta sig förbi det billigare Radeon HD 7950. Marginalen till sina dyrare Kepler-bröder i SLI minskar dock något i den högre upplösningen till Geforce GTX 670-kortets fördel. Det har dock inte något att säga till om när det jämförs med AMD:s 7900-serie i Crossfire.

De högre klockfrekvenserna hos Asus och Zotac-korten ger en viss prestandafördel i jämförelse med Nvidia referensmodell men de är dessvärre inte tillräckliga för att nå upp till Geforce GTX 680.