Slutsats

IMG_9302.jpg

Den som inte kan tänkas sig att punga ut med uppemot 5 000 kronor för ett Geforce GTX 680 finner ett ypperligt alternativ i nya GTX 670. Nykomlingen bygger på en nedskalad version av grafikprocessorn GK104, men har ändå prestanda så det räcker och blir över för seriöst spelande i upplösningen 1080p.

Faktum är att Geforce GTX 670 presterar nästan identiskt med AMD:s flaggskepp Radeon HD 7970, trots att den sistnämnda kan tyckas vara en betydligt mer påkostad modell med framförallt mer minne och högre bandbredd.

Tack vare den synnerligen effektiva arkitekturen Kepler kan Nvidia även uppvisa imponerande siffror när det kommer till energiförbrukningen. Geforce GTX 670 är cirka 40 W snålare än GTX 680 under full belastning, vilket även för med sig lägre värmeutveckling och i förlängningen potential för ett tystare grafikkort.

Det bör dock höjas ett varningens finger för modeller baserade på Nvidias referensdesign, som varken är särskilt tysta eller lämpliga för överklockning. Kylaren är tunn och plastig och spolarna plågas av så kallat "coil whine", resonans som ger upphov till irriterande missljud.

Turligt nog är partnertillverkarna med på noterna och under de följande dagarna kommer det att släppas massvis med skräddarsydda modeller med mer påkostade kretskort och kylare, som rättar till de flesta av bristerna och gör Geforce GTX 670 till en fullvärdig modell i 600-serien.

Med priser från cirka 3 800 kronor inklusive moms är Geforce GTX 670 ett giftigt alternativ till flaggskeppen i generation 28 nanometer och ett grafikkort som mycket väl kan bli sommarens riktiga storsäljare, särskilt när det kommer till skräddarsydda modeller med utrymme för överklockning.

Fördelar:

  • Bra förhållande mellan pris och prestanda

  • Låg strömförbrukning

Nackdelar:

  • Plastig och högljudd referenskylare

  • Begränsad överklockningspotential

  • Resonans och "coil whine"

Asus Geforce GTX 670 DirectCU II TOP

IMG_9299.jpg

Asus satsar på att kombinera Geforce GTX 670 med en ny revision av företagets DCII-kylare, och resultatet imponerar. Jämfört med referensmodellen handlar det om förbättringar på alla plan, med bättre utrymme för höga frekvenser och tystare drift som resultat. Borta är också allt "coil whine", vilket plågar standardvarianten från Nvidia.

Den enda egentliga nackdelen är högre energiförbrukning jämfört med motsvarande modeller. Det är antagligen ett resultat av Asus omdesignade strömförsörjning.

Bra kylare och uppskruvade frekvenser gör Asus GTX 670 DCII TOP till ett utmärkt val i klassen.

Fördelar:

  • Effektiv och tyst kylare

  • Höga klockfrekvenser

  • Inget "coil whine"

Nackdelar:

  • Förhållandevis hög energiförbrukning

Cirkapris vid publicering: 4 000 kronor
Lägsta pris:

Zotac Geforce GTX 670 AMP!

IMG_9300.jpg

Även Zotac satsar på en rejäl kylare och mer påkostat kretskort, vilket innebär ett stort steg upp från Nvidias referensmodell. Klockfrekvenserna från fabrik är ordentligt uppskruvade, och ännu mer prestanda finns att hämta med pillande på egen hand.

Trots storleken med tre ockuperade kortplatser kunde dock ljudnivån varit lägre, gärna på bekostnad av lite högre temperaturer. Modellen plågas även av "coil whine", om än inte i lika hög grad som Nvidias referensvariant.

Med tydliga fördelar mot referensversionen är Zotac GTX 670 AMP! ett bra val i klassen.

Fördelar:

  • Rejäl eftermarknadskylare

  • Höga klockfrekvenser

Nackdelar:

  • Visst "coil whine"

  • Onödigt hög ljudnivå

Cirkapris vid publicering: 4 000 kronor
Lägsta pris:

Priskoll

Modell

Lägsta pris

Asus GeForce GTX670-DC2T-2GD5 2GB

Asus GeForce GTX670-DC2-2GD5 2GB

MSI GeForce N670GTX-PM2D2GD5/OC 2GB

Gigabyte GeForce GTX 670 OC 2GB

Gainward GeForce GTX 670 2GB

Gainward GeForce GTX 670 Phantom 2GB

EVGA GeForce GTX 670 SC 2GB

EVGA GeForce GTX 670 2GB

EVGA GeForce GTX 670 4GB

EVGA GeForce GTX 670 SC 4GB

Zotac GeForce GTX 670 2GB

Zotac GeForce GTX 670 AMP! 2GB

Zotac GeForce GTX 670 4GB

KFA2 GeForce GTX 670 EX OC 2GB

KFA2 GeForce GTX 670 2GB