Azio Levetron Mech 5

IMG_9584.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Azio

Modell

Levetron Mech 5

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Black)

Anslutningar

USB

Dimensioner (BxHxD)

467 x 197 x 40 mm

Vikt

1,4 kg

Cirkapris

995 kr

Det amerikanska företaget Azio är i stort sett helt okända i Sverige och har sedan år 2000 tillverkat kringutrustning till datorer. Sortimentet utgörs av allt ifrån nätverksprodukter och extern lagring till kablar och tangentbord. Under varumärket Levetron utvecklar företaget gamingtillbehör med fokus på just tangentbord och idag ska vi ta en titt på den nya modulära modellen Mech 5.

IMG_9572.jpg

Levetron Mech 5 bjuder på ett något mer utsvävat yttre än det vi är vana att se hos tangentbord med mekaniska brytare. Modellen känns dock relativt robust och ligger stabilt på skrivbordet tack vare sig väl tilltagna vikt. Handlovsstödet är permanent monterat i tangentbordets bottendel och går således inte att plocka bort.

IMG_9575.jpg
IMG_9574.jpg
IMG_9573.jpg

I tangentbordets övre högra del har Azio valt att montera en volymratt som steglöst kan styra volymen i exempelvis Windows. Strax bakom denna finns 2 st. USB-portar tillgängliga för enkel anslutning av valfria tillbehör. Rör vi oss vidare mot modellens vänstra sida syns 5 st. makrotangenter som går att konfigurera med den medföljande mjukvaran. Tangenterna har två olika banker vilket gör att upp till 10 st. makron kan ställas in. Som en bonus finns här även en knapp som stänger av den ökända Windows-knappen, något som kommer väl tillpass om man vill undvika feltryck mitt i spelandet.

IMG_9581.jpg

För att garantera funktionen hos både tangentbordet och den integrerade USB-hubben måste modellens båda USB-kontakter anslutas till datorn. Då signalerna går över USB ska rent teoretiskt sett upp till sex tangenter kunna tryckas ner samtidigt och registreras utan bortfall. På Mech 5 fungerar inte detta helt perfekt utan bortfall började i många fall ske redan vid endast fyra eller fem tangenter nedtryckta.

IMG_9577.jpg
IMG_9576.jpg
IMG_9578.jpg

I sitt grundutförande saknar Mech 5 ett numeriskt tangentbord. Azio skickar dock med ett separat sådant som kan kopplas in på ett antal olika sätt. Det kan antingen monteras fast på tangentbordets högra eller vänstra sida alternativt anslutas separat med en medföljande USB-kabel. Likt övriga tangenter på modellen kan den numeriska delen även programmeras för makron.

IMG_9579.jpg
IMG_9580.jpg

Mech 5 har en relativt unik finess i form av ett rälssystem som sitter i övre delen av tangentbordet. Här är tanken att en rad olika tillbehör ska kunna monteras och förflyttas utmed rälsen. I paketet medföljer en modul med ytterligare sex makroknappar som ansluts med en USB-kontakt. Här rör det sig dock inte om mekaniska brytare utan istället billigare "rubber dome"-varianter.

IMG_9582.jpg

Även om trenden hos gamingtangentborden har börjat gå mot de röda mekaniska brytarna från Cherry har Azio bestyckat Mech 5 med de lite trögare svarta varianterna. Företaget har även valt att kapsla in samtliga brytare ytterligare för att göra tangentbordet spillsäkert. Om olyckan är framme kan vätskan helt enkelt rinna ut genom de förstansade dräneringskanalerna som finns i botten på tangentbordet. För mer information om egenskaperna hos de mekaniska brytarna hänvisar vi till avsnittet av Frågelådan som tar upp detta ämne. Den som vill fördjupa sig ytterligare bör även ta en titt på medlemmen Niklas Huhtalas utmärkta guide i vårt forum.

mech5soft1.png
mech5soft2.PNG
mech5soft3.PNG

Mjukvaran som Azio skickar med för att programmera tangentbordet är relativt avskalad och rakt på sak. Programmet ger en möjlighet att på ett enkelt sätt spela in makron och sedan applicera dessa till valfri knapp på tangentbordet. Till skillnad från många andra tangentbord i prisklassen har dock inte Mech 5 ett inbyggt minne utan mjukvaran måste istället alltid köras i bakgrunden om makron ska finnas tillgängliga.