Test: Filkopiering

copy.PNG

Läsning och skrivning av filer är något operativsystemet sysslar med hela tiden, och enheternas kapacitet på den fronten är viktigt för den allmänna prestandan. För att få bra värden direkt från verkligheten används ett par vanliga batch-filer, vilka mäter tiden det tar att kopiera en uppsättning filer till och från SSD-modellerna. Som källa respektive mål används en RAM-disk för att inte riskera någon flaskhals.

Mängden består av cirka 13 000 blandade datafiler från ett spel, och representerar därmed en hyfsat realistisk belastning. Storlekarna varierar från cirka 100 MB för de största filerna ned till enstaka kilobyte för de minsta varianterna. Summan är mer eller mindre exakt 2 GB.

Sist men inte minst utförs ett kopieringstest på samma enhet, där filerna läses och skrivs på samma gång. Det motsvarar bra belastningen vid till exempel lättare torrent-hantering, eller då ett spel startas med många diskintensiva bakgrundsprocesser igång.

Observera!
Filkopiering på det här sättet är starkt beroende av både hård- och mjukvara, till synes liknande konfigurationer kan därför få väldigt olika resultat. Parametrar som drivrutiner, eventuell cache, och hantering under huven hos operativsystemet spelar stor roll för slutresultatet och gör jämförelser mot andra system svåra.

Vid läsning av data ligger de testade enheterna uppdelade i tre grupper, med Corsair Force GS, Intel 335 och Samsung 840-modellerna på ungefär samma nivå. Ett steg ned finns Corsairs Neutron-familj och Plextor-modellerna, med budgetinriktade Crucial V4 längst ned.

Vid skrivning av data är det revansch för Corsair Neutron GTX och OCZ Vector som toppar tabellen, med större delen av övriga modeller i regionen runt 400 MB/s. Samsung 840 landar en bit under övriga enheter, och Crucial V4 intar en välbekant bottenposition.

Vid simultan läsning och skrivning är det Sandforce som glänser, med Corsair Neutron, OCZ Vector och Plextor M5 Pro i mittenposition. Längre ned landar Samsungs 840-enheter tillsammans med Plextor M5S, och i botten finns Crucial V4 på 50 MB/s.