Logitech G710+

IMG_0549.jpg
IMG_0559.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Logitech

Modell

G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Brown)

Anslutningar

USB

Dimensioner (BxHxD)

515 x 219 x 39 mm

Vikt

1,5 kg

Pris

Schweiziska Logitech behöver ingen djupare introduktion. Företaget har sedan början på 80-talet pumpat ut otroliga mängder kringutrustning på marknaden och är utan tvekan en av världens största tillverkare av möss och tangentbord. Logitechs satsning på gamers stavas G-serien och har sedan sin introduktion för ett antal år sedan producerat en rad populära produkter. Tangentbord med mekaniska brytare är dock ett område företaget lämnat orört under en alltför lång tid, vilket de nu vill råda bot på med sin nya modell G710+ Mechanical Gaming Keyboard.

IMG_0546.jpg
IMG_0548.jpg

Där många tidigare tangentbordsmodeller i Logitechs G-serie har varit bestyckade till tänderna, med både LCD-display och myriader av makroknappar, är G710+ en jämförelsevis avskalad historia. Det rör sig om en fullstor modell som bygger på en gedigen och välbyggd stomme. G710+ levereras med ett löstagbart handlovsstöd som till skillnad från själva tangentbordet känns minst sagt plastigt och bräckligt.

IMG_0558.jpg
IMG_0557.jpg

I tangentbordets bakkant finns en enskild USB 2.0-port för inkoppling av exempelvis en mus eller headset. Signalen till denna går via en separat USB-anslutning medan tangentbordet drivs av ytterligare en USB-kontakt. G710+ har inte "full n-key rollover" men Logitech hävdar att upp till 26 tangenter kan tryckas ned och registreras samtidigt, något som även bekräftades vid våra interna tester.

IMG_0552.jpg
IMG_0553.jpg
IMG_0554.jpg

G710+ är bestyckad med sex stycken makroknappar som sitter på tangentbordets vänstra flank. Dessa kan programmeras i tre olika banker vilket gör att man kan spara upp till 18 makron totalt. Programmeringen sker antingen via en medföljande mjukvara eller en smart inspelningsfunktion (MR-tangenten) vilken möjliggör inspelning av makron i realtid.

Vidare syns en knapp för att stänga av Windows-tangenten, något som motverkar feltryck av denna som får spel att dumpa ut till skrivbordet. Andra tangenter är bland annat styrning för tangentbordets bakgrundsbelysning, snabbknappar för mediauppspelning samt en "rulle" för volymjustering.

IMG_0555.jpg
IMG_0556.jpg

Logitech har för ovanlighetens skull valt bruna Cherry MX-brytare till denna modell. Dessa påminner en del om de blåa brytarna som sitter på bland annat Qpads MK-80, där motståndet är icke-linjärt och en kännbar feedback levereras vid aktivering. De bruna varianterna kräver dock mindre kraft för att aktivera samt kommer utan det, enligt många, irriterande klickande ljudet från de blå brytarna.

Oavsett vilka mekaniska brytare som används är ljudnivån på dessa vanligtvis avsevärt högre än exempelvis gummibrytare eller "scissor"-brytare. För att motverka detta har Logitech monterat in gummibussningar i samtliga tangenter, vilket dämpar nedslagsljudet något.

IMG_0566.jpg
IMG_0567.jpg
IMG_0568.jpg

Samtliga av modellens tangenter är indivuduellt bakgrundsbelysta med vita lysdioder. Ljusstyrkan går att justera i flera nivåer, från väldigt svagt till extremt starkt som även syns tydligt i ett väl upplyst rum. Som en bonus går det även att släcka alla tangenter utom W, A, S, D samt piltangenterna.

logitechsoftware1.jpg
logitechsoftware2.jpg
logitechsoftware3.jpg

Mjukvaran som Logitech skickar med G710+ används inte helt oväntat för att programmera de olika makrotangenterna. Här finns valet att antingen använda sig av färdiga profiler för olika spel (som uppdateras kontinuerligt) eller att helt enkelt programmera egna makron. Värt att notera är att programvaran måste vara igång i bakgrunden för att makrotangenterna ska fungera, då tangentbordet inte har något inbyggt minne.