Test: "Dynamic Frame Control" i Radeon Pro

I samband med debatterna runt renderingstider har diverse mjukvaror för att modifiera grafikkortens beteende hamnat i fokus. Bland dessa finns Radeon Pro från utvecklaren John "japamd" Mautari, ett verktyg för att gräva djupare i och utöka profilerna i drivrutinen Catalyst.

Den mest omskrivna funktionen är Dynamic Frame Control (DFC), i princip en övre gräns där bildfrekvensen låses. Det ger grafikkortet utrymme att vila, vilket i sin tur jämnar ut renderingstiderna avsevärt.

radeonpro.png

Funktionen kräver dock en separat profil med lämpligt värde för varje speltitel, vilket i praktiken inte är helt lätt. Ligger bildfrekvensen stadigt på höga nivåer är skärmens uppdateringsfrekvens (oftast 60 Hz) ett lämpligt val. Annars krävs någon form av medelvärde runt där det aktuella spelet brukar ligga.

DFC gör sig dock klart bäst i det förstnämnda fallet, vilket gör att sänkta inställningar för grafikkvalitet kan var att föredra. På lägre nivåer är ett lagom medelvärde svårt att hitta, då bildfrekvensen kan variera märkbart över tiden i många spel. Ett exempel är Far Cry 3, där värdena skiftar rejält mellan olika miljöer.

Förutom svårigheter med finlir i profilerna, Radeon Pro innebär dessutom vissa andra problem. Under testandet upplevdes bitvis instabilt beteende, där både Battlefield 3 och Far Cry 3 bråkade med mjukvaran. Problemen gick visserligen att lösa med hjälp av omstart och ominstallation, men visar ändå att det inte alltid är gröna gatan hela vägen in i mål.

Radeon HD 7970 GHz

bf3_dfc_hd7970.png
bf3_hd7970.png

I Battlefield 3 visar sig Radeon Pro från sin allra bästa sida, även med ett ensamt grafikkort. SweClockers testsekvens ligger stadigt över låset på 45 FPS, vilket innebär en i stort sätt spikrak linje runt 22 millisekunder. Det subjektiva flytet är bra, dock med noterbar "screen tearing" i perioder.

fc3_dfc_hd7970.png
fc3_hd7970.png

Lägsta nivå som går att ställa in som gräns är 30 FPS, vilket inte är tillräckligt lågt för Far Cry 3 på ett ensamt Radeon HD 7970 GHz. Resultatet är att spelet med jämna mellanrum går över nivån, vilket ger upphov till ett subjektivt märkbart ryckande.

hitman_dfc_hd7970.png
hitman_hd7970.png

För Hitman: Absolution blir låset för högsta bildfrekvens 35 FPS, vilket spelet håller sig över större delen av sekvensen. Resultatet är vilotid för grafikkortet, med jämna renderingstider under långa perioder. Nämnvärt är dock att 35 FPS synkroniserar dåligt med 60 Hz uppdateringsfrekvens, vilket utan ytterligare inställningar ger märkbar "tearing".

Radeon HD 7970 GHz Crossfire

bf3_dfc_hd7970cf.png
bf3_hd7970cf.png

Med två Radeon HD 7970 GHz i Crossfire är det inga problem att hålla bildfrekvensen över låset på skärmens maximala 60 FPS. Det subjektiva flytet är utmärkt, och spelet upplevs som mer följsamt jämfört med när mjukvaran är avstängd. Rent grafiskt är resultatet en mer eller mindre spikrak linje på 16,67 millisekunder.

fc3_dfc_hd7970cf.png
fc3_hd7970cf.png

För Far Cry 3 låses bildfrekvensen till 50 FPS, motsvarande 20 millisekunder. Resultatet är en mer följsam upplevelse, dock inte utan märkbara ryckningar. Problemet ligger med andra ord djupare än vad DFC-funktionen i Radeon Pro kan hjälpa till med.

hitman_dfc_hd7970cf.png
hitman_hd7970cf.png

Hitman: Absolution har redan i grundutförandet någon form av flaskhals, och en artificiell gräns på 60 FPS jämnar ytterligare ut värdena. Här och var syns en antydan till sämre prestanda, men det subjektiva flytet är bra.

Asus Ares II

bf3_dfc_aresii.png
bf3_asusii.png
fc3_dfc_aresii.png
fc3_aresii.png
hitman_dfc_aresii.png
hitman_aresii.png

När det kommer till Asus Ares II är situationen likvärdig med dubbla Radeon HD 7970 GHz i samtliga situationer. Som tidigare konstateras är Asus nya monstermodell i princip Crossfire på ensamt kretskort, likt Radeon HD 6990 och tidigare grafikkort med dubbla grafikprocessorer.