Slutsats och sammanfattning

Efter AMD:s beslut att inte lansera ett officiellt Radeon HD 7990 är det knappast en överraskning att partnertillverkarna tar saken i egna händer. Från Powercolor kommer massiva Devil 13 tillsammans med en nedskalad modell, samtidigt som HIS kontrar med Radeon HD 7970 X2 Iceq.

IMG_0920.jpg

För Asus del handlar allt om ROG Ares II, där dubbla Radeon HD 7970 GHz samsas på ett och samma kretskort. Ingenjörsmässigt handlar det om ett enormt imponerande bygge som andas kvalitet ned till minsta detalj. Alla delar upplevs överdrivna på ett positivt sätt, från den tjocka radiatorn med dubbla fläktar till strömförsörjning via tre 8-pins PCI Express.

Även under drift imponerar kortets fysiska attribut, där vattenkylaren och fläkten ligger på en överraskande låg ljudnivå. Inte ens vid maximal belastning under längre tid handlar det om något avskräckande oljud, speciellt inte jämfört med dubbla Radeon HD 7970 GHz i Crossfire. Imponerande är också total avsaknad av "coil whine", trots tätt sammanpressade komponenter på begränsad yta och åtskilliga hundra watt i strömförbrukning.

Akilleshälen för Asus Ares II ligger istället i mjukvaran, där drivrutinen Catalyst helt enkelt inte levererar. Även om den senaste tidens fokus på renderingstider enligt vissa är mest placebo går delar av problemen inte att förneka, där framför allt Far Cry 3 är ett gyllene exempel. Här har AMD ett enormt arbete framför sig, där vi antagligen inte vet slutresultatet än på många veckor.

Visst finns det "lösningar" som Dynamic Frame Control (DFC) i mjukvaran Radeon Pro, det är dock metoder som i redaktionens ögon inte riktigt når hela vägen fram. Dels finns det en hel del buggar och problem att skapa perfekta profiler, men framför allt ska verktyg från tredje part inte behövas för att uppnå normal funktion.

IMG_0918.jpg

Sammanfattningsvis är ROG Ares II ett imponerande hantverk med brutal teoretisk beräkningskraft, där vi inte kan göra annat än att lyfta på hatten åt Asus ingenjörer. Trasiga drivrutiner gör dock att grafikkortet aldrig får glänsa ordentligt, vilket knappast är resultatet man vill se med en investering för närmare 14 000 kronor. I den frågan ligger bollen hos AMD och vi kan bara hoppas de tar uppgiften på allvar.