Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc-chassi inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två 140 mm-fläktar, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

Temperaturmässigt lägger sig Geforce GTX Titan på 80 °C vid full belastning, vilket är jämförbart med samtliga kort med en enskild GPU i detta test. Värt att nämna är dock att kortet har en justerbar måltemperatur (80 ° vid leverans) och kylaren i sig har potential över att sänka temperaturen ytterligare på kortet för den som önskar. Observera även att temperaturen håller sig slickad på 80 °C oavsett om ett eller två Titan-kort används.

Nvidias påstående att Geforce GTX Titan kan vara deras tystaste grafikkort någonsin är absolut ingen lögn. Kortets kylanordning visar sig vara ytterst kompetent och kan imponerande nog hålla ljudnivån under Asus vattenkylda Ares II, oavsett om det är under belastning eller i vila. Även när flera Titan-kort sammankopplas i SLI håller sig ljudnivåerna på en riktigt behaglig nivå.

Geforce GTX Titan är med sin gigantiska GK110-krets ett relativt strömslukande kort, men sett till modellens prestanda är det absolut inga katastrofala siffror som uppvisas. Faktum är att Titan i snitt endast drar cirka 40 watt mer än ett Radeon HD 7970 GHz Edition under belastning.

Intressant nog drar två sammankopplade Geforce GTX Titan något mindre än två Radeon HD 7970 GHz Edition i Crossfire, något som tros bero på nykomlingens jämförelsevis dåliga prestandaskalning med flera grafikkort.