Test: Prestanda vid överklockning

För att sätta överklockningen i perspektiv vill vi givetvis även koppla ett knippe prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna. Nedan följer både syntetiska och riktiga speltester samt effektmätning av de överklockade korten.

Först ut är det tunga grafiktestet Fire Strike ur den senaste upplagan av 3DMark och det märks att Geforce GTX Titan mår riktigt bra av högre klockfrekvenser. Det första överklockningssteget ger en prestandavinst på närmare 10 procent och med spänningshöjning rör det sig om ungefär 13 procent bättre prestanda än ett oklockat kort.

I speltesterna varierar prestandavinsterna mellan de olika titlarna, men generellt sett ger överklockningen 7-10 procent fler bilder per sekund i jämförelse med ett oklockat Geforce GTX Titan. Mest imponerande är Anno 2070 där ett överklockat Geforce GTX Titan utpresterar flaggskeppet Geforce GTX 690.

Trots överklockning och förhöjda spänningar ökar inte strömförbrukningen hos Geforce GTX Titan allt för mycket. I jämförelse mot ett oklockat kort ökar medelförbrukningen endast med 30 W och klarar fortfarande att hålla sig under flaggskeppet Geforce GTX 690 med dubbla grafikprocessorer.