Inställningsmöjligheter

IMG_1294.jpg

Dell U2713HM baserar sig på ett gäng med färdiga ”Presets” vilka är tämligen snarlika med en och annan fälla eller fel. Allt nås hyfsat enkelt via knappsatsen på höger sida om skärmen. Du får en grafisk representation av knapparnas innebörd. Det enda klagomålet är att det borde vara enklare att växla ingång. Har du flera källor anslutna vill du troligtvis växla snabbt mellan dem utan att behöva stega genom menyer. Följande ”Presets” finnes:

Standard

Kartonginställningen. Jämfört med sRGB/rec.709 är färgerna för mättade hos framför allt blått och även något hos rött. Vitbalansen ligger på 6000 Kelvin med ett plus av grönt vilket ger helt klart gul ton över skärmen. Gamma mäter 2.15 och bilden ljusas upp en gnutta, men det är inom rimliga gränser. Mätning återfinns i början av artikeln. Ljusstyrkan är kring 240 cd/m2 från början.

Multimedia

Samma färger och gamma som "Standard" men vitbalansen är bättre och mindre gul. Ljusnivån är något dämpad vilket gör att kontrastförhållandet också sjunker till 900:1. Överlag något mer färgkorrekt men fortfarande något gul på detta testexemplar.

Movie

En katastrof för den som vill ha korrekta färger vid filmtittande! Vitbalansen drar mot blått, vitbalans kring 8000 Kelvin och skärmen ändrar bilden dynamiskt och långsamt så att mellan scenbyten i en film kan du se hur bilden under ett par sekunder pendlar i ljusstyrka. Under Meny/Display Settings har du reglaget för ”Dynamic Contrast”. Denna är påslagen för vissa lägen som exempelvis ”Movie” och ”Game”.

Med den dynamiska kontrasten avstängd är Movie-läget ett läge som främst efterliknar en felaktiga bilden hos TV-apparater som de ser ut i butik. Undvikes.

Game

Påminner om ”Multimedia” fast är något mer uppljusad med en gamma på 2.1 samt något mildare intensitet hos färgerna. Stäng av den dynamiska kontrasten för vettig bild.

Text

Som kartonginställningen ”Standard”, fast med dämpat ljusflöde till 2/3-delar av ”Standard”-inställningen. Tanken är att få behagligare text utan att ändra på ”Brightness”-reglaget. Fast här vill jag hävda att det är bättre att arbeta fram rätt ljusstyrka anpassat för arbetsrummet och en gång för alla göra skärmen lika lämpad för text som för grafik och bild.

sRGB

Skiljer sig från kartongen genom att ha mer kontroll över färgrymden och är inte lika mättad i blå och röda nyanser. Här mäter U2713HM helt korrekt i färgrymden! Annars är det samma grundproblem som kartonginställningen i fråga om vitbalans. Bilden är för gul på testexemplaret!

Color Temp

Ger ett enkelt reglage där du väljer färgtemperatur i steg om 1000 Kelvin. I grunden samma bild som kartonginställningen men på detta exemplar får vi med inställningen 7500K en mätbar färgtemperatur på 6500 Kelvin och med vitbalansen endast en smula grön. Inte alls dumt och kan därför vara det enkla knepet att åtgärda ett gult exemplar av U2713HM. Är ditt exemplar inte gult har reglaget en mer godtycklig effekt. Tumregeln är i alla fall att lägre temperatur ger rödare vitbalans och högre temperatur ger blåare vitbalans.

Custom Color

I grunden kartonginställningen där du får ett enkelt RGB-reglage för att påverka vitbalansen. Vi kan göra bilden mindre gul genom att använda mätutrustningen men inte påverka andra delar som att vita nyanser skiftar mer mot blått eller påverka färgrymden.