Sammanfattning och slutsats

IMG_1093.jpg

Problemet med Dell Ultrasharp U2713HM handlar först och främst om dess vitbalans. Bilden är för gul och uppenbart skiljer det sig en del mellan exemplar vilket också syns på de mätrapporter som Dell skickar med. Detta kan korrigeras på tre sätt ifall ditt exemplar upplevs som gult:

  1. Använd ”Preset: Color temp.” och ställ den på 7500K. Testexemplaret mätte då 6500 Kelvin och var endast något för grön i förhållande till D65. Detta kan vara tillräckligt bra för dig som inte ställer krav på färgkorrekthet men ändå upplever skärmen som gul.

  2. Med hjälp av mätinstrument reglera RGB-nivåerna under ”Preset Custom Color” och du få till vitbalansen någorlunda. Kräver att mätinstrumentet har programvara för manuell mätning.

  3. Har du däremot krav på färgkorrekthet, att kunna följa sRGB- eller HDTV-standard behöver du komplettera skärmen med mätutrustning som profilerar skärmen, det som något missvisande kallas ”Kalibrera”. Det vill säga att mätutrustningen läser av skärmen, noterar felen jämfört mot färgstandard och istället korrigerar grafikkortets signal så att rätt nivåer nås för gråskala och gamma.

Bortsett från den gula vitbalansen som vi kunde korrigera bort med rimligt resultat är Dell U2713HM en riktigt bra och behaglig skärm. Den sätter allting på plats, reglagen för ljusstyrka fungerar rätt och vi hittar inga problem med att nivåer blir fel eller liknande.

Testbilder ser ut som de ska och ”verkliga” bilder, foton, rörlig bild, med mera, återges med riktig hög kvalitet. Betraktningsvinkel för dig som sitter rätt framför skärmen är också mycket generös.

U2713HM är en skärm i den något högre prisklassen och det märks. Här får du vad du betalar för. Det finns gott om dyrare alternativ vilka kan ge mer kontroll över färger och uniformitet. Men U2713HM ihop med mätutrustning kan mycket väl fungera precis lika bra och för en kostnad som i slutet är betydligt lägre än proffsinriktad skärm. Och har du krav på korrekta färger kommer du i vilket fall inte klara dig utan mätutrustning.

Det viktiga är att du med sRGB-läget kan lägga grunden för en färgkorrekt bild. Du får rätt färgrymd från början och kan med hjälp av mätutrustning få grafikkortet att korrigera för den avvikande gråskalan.

Fördelar:

  • Bra betraktningsvinkel

  • sRGB-läget är rätt i fråga om färgomgång

  • Behaglig och för ögonen vilosam bild

Nackdelar:

  • Tycks finnas stor variation mellan exemplaren

  • Testexemplaret har tydlig kantblödning

  • Testexemplaret är vitbalanserat mot gult

Pris vid publicering: 4 990 kronor