Gråskala och Delta-E

Tillbaka till Dell U2713HM och det papper med mätningar som följer med. Enligt pappret har den en färgtemperatur på 6000 Kelvin vilket ligger en god bit rödare än målet på D65 och 6504 Kelvin. Vår mätning avslöjar att skärmen direkt ur kartong ligger kring 5700 Kelvin, alltså för röd och dessutom finns ett överskott av grönt. Rött plus grönt är samma sak som gul.

Metoden för att visa hur stora felen är kallas Delta-E (dE) och det finns flera formler. dE94-formeln säger att allt är okey medan dEuv-formeln som är bättre lämpad för vitbalans flaggar om stora fel – det fel alla också kan se är en gulaktig vitbalans hos testexemplaret.

Undertecknad som har ett tränat färgseende ser direkt att testexemplaret är gult. Det är på en nivå där alla ser att skärmen är tydligt gul så länge de kan jämföra med en skärm som är korrekt och följer D65. Men eftersom så många andra skärmar i vår omvärld är för blå och har för hög färgtemperatur skulle undertecknad gissa på att de allra flesta direkt uppfattar detta exemplar som just gult.

Samtidigt presenterar Dell Delta-E-värden under 5 för gråtoner vilket borde vara ”tillräckligt bra”. Men få personer som på något sätt arbetar med färg skulle acceptera den här gula nivån. Hur hänger det ihop?

Svaret är att delta-E-värden skiljer sig åt med vilket formel för Delta-E som används. Delta-E 1994 är anpassad för färgnyanser och olämplig för gråtoner. Därför kan skärmar vilka skiftar mot gult, grönt eller på andra sätt varierar genom gråskalan komma att få missvisande låga Delta-E-värden.

Vid en jämförelse kan alla se att skärmen skiftar i fel nyanser. Testexemplaret av Dell Ultrasharp U2713HM är alltså en uppenbart gul skärm och det skvallrar dessutom det medföljande kalibreringspappret om.

Metoden undertecknad använder för att ta fram Delta-E kallas Delta-E uv och mer talande för hur vi uppfattar gråtoner. dEuv hos testexemplaret ligger på nivåer kring dEuv 15 vilket är långt över gränsen för godkänt, förutom i de ljusaste nyanserna där vitbalansen skiftar mer mot blått och närmare målet D65. Denna skiftning är också synlig för ögat som att vita nyanser är mer cyan-färgade i jämförelse med mellangrå toner.

Nu varierar detta mellan olika exemplaren, för uppenbart har U2713HM-köpare fått med papper som visar andra färgtemperaturer än 6000 Kelvin. Har du ett exemplar som mäter 6500 Kelvin har du dragit en liten vinst i exemplarlotteriet. Fast än en gång – färgtemperaturen säger inget om hur grön skärmen är. Du vill ha en skärm som följer D65. Att den någonstans mäter 6500 Kelvin i snitt är ingen som helst indikator på att det är korrekt vitbalans. Lösningar? ja, det finns det gott om! Mer om det längre fram.

U2713HM_vitbalans_kartong.png

Testexemplaret av Dell U2713HM är gult jämfört med D65-standard eftersom vitbalansen ger överskott av rött och grönt, det vill säga gult. Samtidigt är det för lite blått och därmed förstärks det gula än mer. I en perfekt återgivning ligger RGB-balansen helt på 0 procent, det vill säga inga avvikelser mot D65. För att nå en sådan perfektion krävs att du använder mätinstrument.

U2713HM_delta-e.png

Klipp och klistrat direkt från mätprogrammet visar tre olika delta-E-metoder baserat på samma gråskalemätning presenterad ovan. Där dE94 är den mest förlåtande metoden för gråtoner är dEuv-metoden den hårdaste och tydligast följer hur våra ögon uppfattar gråtoner.

Målet för att klassas som ”Kalibrerad” är dE-nivåer under 3 (grönt streck) medan dE under 5 räknas som ”Tillräckligt” och dE över 10 pekar på stora synliga avvikelser. Väljer man som testare fel dE-metod kan man få resultat vilka enligt mätningen ser ut att vara helt rimliga men som för ögat tydligt skiftar mot fel nyans, som i detta fall med testexemplarets helt uppenbart gula vitbalans.

De kompletta mätningarna finns att ladda ned i ett PDF-dokument.