Gamma

Gamma beskriver tonkurvan, hur bilden tonar i ljusnivåer från svart till vitt. Det beskriver hur mycket ljus som lämnar skärmen i förhållandet till nivån på bildsignalen.

Gamma har en drastisk effekt på bilden. Två apparater med identisk färgrymd och identisk vitbalans men olika gamma kommer att skilja sig åt ganska rejält. Målet för sRGB är en gamma på 2,2 som beskriver kurvaturen hur bilden tonar från svart till vitt.

Ett högre värde innebär mer dramatisk skillnad mellan mörka och ljusa nyanser vilket ger ett ”djupare” kontrastintryck. Ett lägre värde får istället individuella skillnader mellan nyanser att framstå tydligare vilket får bilden att verka ljusare men också lite ”plattare”.

Arbetar du mot sRGB med exempelvis foto och har för låg gamma finns risken att du i syfte att få din bild mer dramatisk, i själva verket gör en bild som blir för mörk när den visas i korrekt sRGB och gamma 2,2.

Viktigaste är att gamma inte avviker, till exempel så kallad s-formad gamma där mörka nyanser görs mörkare och ljusa nyanser återges ljusare utan att kurvaturen är likadan från svart till vitt.

Hos Dell U2713HM finns en sådan avvikelse men den är väldigt mild och ska inte ställa till med några problem. Överlag är skärmen en gnutta mer uppljusad än den borde med en snittgamma på 2,15 direkt ur kartong.

Det finns också ett gammareglage i skärmens färginställningar. Det låter dig växla mellan ”PC”- och ”Mac”-gamma, en något ålderdomlig beteckning baserat på en 2,2 respektive 1,8-gamma. Låt reglaget vara såvida du inte har väldigt specifika och genomtänkta skäl att välja 1,8-gamma.

U2713HM_gamma.png

Tonkurvan hos Dell U2713HM ligger en gnutta ljusare än målet med en 2,2-gamma som är standard för sRGB. Skillnaden är skönjbar men inte mer än så. Inte en perfekt mätning men heller inget fel som på något sätt tar udden av kvaliteten.