Ljus och kontrastförhållande

En LCD-panel kan betraktas som ett filter för den ljuskälla som lyser upp panelen bakifrån. Ibland benämns det felaktigt som att en skärm har viss djupsvärta eller vissa ljusstyrka, men det är helt och hållet baserat på hur mycket ljus panelen släpper igenom eller blockerar. Så det som är intressant är panelkontrasten vilket sätter de fysiska förhållandena vilka sedan kan ändras på elektronisk väg.

Direkt ur kartong mäter skärmen cirka 240 cd/m2 med en djupsvärta kring 0,22 cd/m2 vilket alltså innebär ett kontrastförhållande på 1100:1 vilket är typiskt för moderna IPS-paneler. Maximal ljusstyrka är cirka 350 cd/m2.

IMG_1293.jpg

Det finns tre grundläggande reglage som påverkar detta. Detta första är vilket Preset-läget du använder. De andra två är ”Brightness” som styr belysningen och ”Contrast” som är det generella kontrastreglaget. Normalt står båda på 75 och beroende på vilket Preset-läge som används påverkar det också bilden.

Ökar du kontrastreglaget över 75 påverkar man främst gamma, tonkurvan och introducerar fel och färgskiftningar i ljusa nyanser vilket är en typisk indikation på att något styrs över hos skärmen.

Fast att sänka ”Contrast” ger också fel i tonkurvan. Bättre då att låta reglaget vara kvar på 75. Sänker man reglaget för mycket förlorar man just kontrast. Du tappar ljus utan att fördjupa djupsvärtan samtidigt som du riskerar att introducera posterisering, det vill säga bandningar och tydliga steg mellan närliggande nyanser.

En ljusstyrka på 240 cd/m2 är ganska högt och normalt vill du i en ljuskontrollerad miljö nå lägre. För 120 cd/m2 behöver du sänka ”Brightness” till 35 och då mäter djupsvärta på 0,13 cd/m2. Kontrastförhållandet har alltså sjunkit något till 900:1 när vi minskar ljusflödet till arbetsnivåer. Inget drastiskt fel men ändå en indikation på att något inte är som det borde. Normalt ska panelen hålla samma kontrastförhållande oavsett ljusstyrka.