Sammanfattning och jämförelse

ASUS_PB278Q_front_side.jpg

Asus PB278Q svarar mot förväntan både i fråga om prisnivå och hur den faktiskt ser ut. Här finns inga svåra fällor av avvikande prestanda och det som skärmen är bra på gör den riktigt bra om än inte glänsande på något sätt. Kvalitet och prestanda är jämn över hela brädet.

Jämfört med den snarlika IPS-konkurrenten Dell U2713HM erbjuder Asus PB278Q vad som verkar vara mer pålitlighet i fråga om skillnader mellan exemplaren. Dell U2713HM har bättre förutsättning för korrekta färger, men exemplarskillnaden gör också att det i större utsträckning krävs mätutrustning för att uppnå det målet. I övrigt är de båda skärmarna väldigt snarlika.

Första intrycket av Asus PB278Q som en funktionell icke-nonsensskärm utan extra fånigheter eller billiga designtrick visar sig stämma. Detta är en bildskärm och gör precis vad den ska göra. Det matta reflexfiltret klarar alla normala situationer, betraktningsvinkeln ställer inte till med bekymmer och skärmen är uniform över ytan utan synliga ljusblödningar eller ojämn bakgrundsbelysning (clouding). Skärmen har också förhållandevis låg latens och fungerar för alla utom de mest krävande spelarna.

Färgmässigt är "Standard"-läget alldeles utmärkt med minimala avvikelser, som en något övermättad färgåtergivning. Fast det är inte heller några stora övergripande fel och har du höga krav, men inte exceptionella, på färgåtergivningen svarar Asus PB278Q mot förväntan. Detta ger också förutsättningarna för att finputsa skärmens bildåtergivning med hjälp av profilering och egen mätutrustning.

Asus PB278Q är en kompetent skärm utan nonsens och med genomgående god bildkvalitet.

Fördelar:

  • Genomgående bra bildkvalitet

  • Utmärkt betraktningsvinkel

  • Inga synbara avvikelser över bildytan

Nackdelar:

  • Något övermättad i förhållande till sRGB

  • Kan upplevas flimrande vid låg ljusstyrka

Cirkapris vid publicering: 5 000 kronor