Gråskala och gamma

Asus PB278Q erbjuder flera färdiga bildlägen, "Picture Modes", och av dessa är "Standard Mode" den tveklöst bästa fabriksinställningen som vi också baserar våra mätningar och omdömen på. Skärmen har också ett sRGB-läge men det är så pass stor försämring mot "Standard" att det saknar praktisk användning. Till exempel påverkar det inte den från början övermättade färgrymden det minsta, utan det är fortfarande övermättat i förhållande till sRGB-standarden.

Med tanke på att gråskalan dessutom är i sämre balans samt att det uppstår andra fel, är "Standard"-läget mer korrekt mot sRGB-standarden än vad "sRGB"-läget är. Faktum är att "Standard" är så mycket bättre och användbart än alla andra bildlägen att du egentligen kan ignorera dem.

"Standard" ger rätt vitbalans

"Standard"-läget är tillräckligt bra för att fungerar som en någorlunda korrekt återgivare för de flesta användare. Ju ljusare nyans, desto mer blått blandar skärmen in. Viktigast av allt: grönt och rött är balanserade inbördes genom hela gråskalan. Därför är den enda synliga avvikelsen att bilden blir något blåare eller "kallare" i ljusa nyanser och den avvikelsen är den som är lättast att acceptera och svårast att upptäcka.

ASUS_PB278Q_standard_gray.png
ASUS_PB278Q_sRGB_gray.png

Färgtemperaturen håller sig strax över 6504 Kelvin som är målet för dagsljusnormen och standarden D65. Som vi tog upp i testet av Dell U2713HM är D65 och en färgtemperatur på 6504 Kelvin inte riktigt samma sak, då färgtemperatur endast tar hänsyn till balansen hos rött och blått men inte grönt.

Skärmen mäter blåare i botten, alltså mörkaste grå och "nästan svart" vilket delvis stämmer. Dels en effekt av att beräkningarna får stort utslag på små mätskillnader. Dels ser mätutrustningen mer än vad våra ögon gör och när det är så pass mörka nyanser upplever vi dem i högre grad som "gråa" eftersom ögats ljuskänsliga stavar är det som uppfattar ljuset snarare än ögats färgregistrerande tappar. Det blåa blir däremot tydligare i vida betraktningsvinklar eftersom detta lyser upp mörka nyanser.

Gamma följer i stort en 2.2-kurvatur vilket är vad vi väntar oss. Skärmen återger alltså bilden med rätt sorts kontrastkaraktär och har inga betydande avvikelser. Mörka nyanser återges med rätt sorts nivå av urskiljning medan vita nyanser kan slå något fel. I sådana fall: använd "Contrast"-reglaget och sänk nivån till det går att urskilja alla nyanser mot vitt och utan att de skiftar i färg.

Avvikelsenivån hos gråskalan är kring 3 med DeltaE uv-metoden, vilket är den hårdaste metoden för att räkna på fel i gråtoner. Observera att andra mätningar kan använda andra DeltaE-metoder, till exempel DeltaE 1976 eller 1994 vilka är mycket mer toleranta mot avvikelser.

"sRGB"-läget ger betydligt större avvikelser och tappar balansen hos rött och grönt och ligger för svagt i rött. Effekten blir att hela gråskalan skiftar mot cyan. Som skrivet: "Standard" är bildläget som gäller.