AMD Richland – Trinity på steroider

Trinity debuterade för bärbara datorer för lite mer än ett år sedan, men på grund av vad som sägs varit logistikproblem med föregångaren Llano sköts lanseringen på framtiden för stationära datorer. I slutändan dök den nya processorfamiljen upp oktober förra året och ersätts redan nu, ganska precis åtta månader senare.

Trinity_Richland_die.jpg

Anledningen till den snabba successionen är att den nya familjen "Richland" inte bjuder på många nyheter. I princip kan familjlen kallas för en ny revision av Trintiy eller Trinity 2.0. AMD:s egna representanter och anställda kallar det för en "refresh" eller ett "stop gap" i väntan på lanseringen av Kaveri i slutet av året. Det handlar såldes om mindre förändringar och justeringar.

Richland behåller exakt samma fysiska storlek på 246 mm2 och antalet transistorer ligger kvar på 1,3 miljarder. Därtill syns samma specifikationer som Trinity med två moduler eller fyra kärnor enligt arkitekturen Piledriver. För grafikdelen handlar det om 384 streamprocessorer med arkitekturen VLIW4 "Terascale 3" ur AMD:s Cayman-familj.

Nyheterna i Richland ligger i stället djupare än pappersspecifikationerna. Mer konkret handlar det om samma optimeringar som skett till Richland för bärbara datorer.

Smartare turbofrekvenser

AMD har lagt till temperatursensorer på kretsen – fem för varje Piledriver-modul med tillhörande L2-cacheminne och sex stycken i grafikdelen. Dessa sensorer i kombination med avläsning av processorn energiförbrukning bestämmer vilken turbofrekvens den ska arbeta i. Det här tillsammans med optimeringar på 32 nanometertekniken ska låta processorn arbeta i högre klockfrekvenser under längre perioder.

Richland_10.jpg
Richland_11.jpg
Richland_12.jpg
Richland_13.jpg

Det är inte ett lika stort problem i stationära datorer, men även här kan situationer uppstå där CPU och GPU krigar om att få upp i en högre turbofrekvens. På grund av detta kan det i vissa typer av applikationer och spel innebära att den ena flaskhalsar den andra. I Trinity antog processorn och mjukvara (BIOS/UEFI) att om någonting bad om högre klockfrekvenser, och därmed högre strömförbrukning, fanns det god anledning till det.

Richland ska kunna balansera klockfrekvenserna på ett optimalt sätt och justera klockfrekvenserna utefter belastningen den utsätts för. I praktiken innebär det att i exempelvis ett väldigt CPU-krävande spel, där GPU:n i Trinity tillåts arbeta på maxfart, kan GPU:n i Richland få en lägre klockfrekvens för att tillgodose CPU-delens behov.

AMD_Trinity_A-series_0005_Layer 13.jpg

De som läst SweClockers recension av Trinity känner säkert igen den här bilden. Richland blir med en uppdatering av moderkortets BIOS/UEFI kompatibelt med tidigare FM2-moderkort. I vissa fall kan det fungera utan en uppdatering, men då kommer inte den mer sofistikerade turbofunktionen att fungera korrekt.

Det finns inte heller några nyheter sett till styrkretsarna. De gamla krigarna A55 och A75 gäller fortfarande, och den relativt nya A85X förblir företagets toppmodell. Trots att det räcker med en UEFI-uppdatering och att inga nya styrkretsar är på gång väntas tillverkare lansera ett fåtal nya moderkort i samband med dagens lansering. Gigabyte F2A85XN-WIFI är en av dem.

AMD inleder med fem nya modeller

A10-6800K

A10-6700

A8-6600K

A8-6500

A6-6400K

Familj

Richland

Richland

Richland

Richland

Richland

Processorarkitektur

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Kärnor

4 st.

4 st.

4 st.

4 st.

4 st.

CPU Base Clock

4,1 GHz

3,7 GHz

3,9 GHz

3,5 GHz

3,9 GHz

CPU Turbo Clock

4,4 GHz

4,3 GHz

4,2 GHz

4,1 GHz

4,1 GHz

L2-cache

2 x 2 MB

2 x 2 MB

2 x 2 MB

2 x 2 MB

1 MB

Grafik

HD 8670D

HD 8670D

HD 8570D

HD 8570D

HD 8470D

Grafikarkitektur

VLIW4

VLIW4

VLIW4

VLIW4

VLIW4

Streamprocessorer

384 st.

384 st.

256 st.

256 st.

192 st.

GPU Base Clock

844 MHz

844 MHz

844 MHz

800 MHz

800 MHz

Minnesstöd

2 133 MHz

1 866 MHz

1 866 MHz

1 866 MHz

1 866 MHz

Upplåst

Ja

Nej

Ja

Nej

Ja

Sockel

FM2

FM2

FM2

FM2

FM2

TDP

100W

65W

100W

65W

65W

Namnen för den nya A-serien liknar de i Trinity-familjen. Skillnaden är att första siffran byts ut från 5 till 6, vilket markerar att det handlar om en ny generation. Som tidigare nämnt handlar det inte om några större nyheter specifikationsmässigt, vilka visar marginella ökningar i klockfrekvens mot Trinity. Det är bättre hantering av turbofrekvenser som uppges ge Richland större delen prestandaökningar.

En skillnad värd att nämna är att den yppersta toppmodellen A10-6800K får officiellt stöd för DDR3-minne i 2 133 MHz. Det är anmärkningsvärt då den integrerade grafikdelen gynnas väldigt mycket av högre minnesbandbredd. Det är denna processor tillsammans med dess strömsnålare syskon A10-6700 som ligger på sträckbänken i dagens recension.

Precis som med Trinity konkurrerar fyrkärniga Richland prismässigt i samma region som Intels tvåkärniga processorer ur familjen Ivy Bridge. Det kommer senare i år bli ändring på det när Intel lanseras tvåkärniga modeller av arkitekturen Haswell.

Uppföljaren kan kräva reviderad sockel

Under en presskonferens för drygt en månad sedan uppgav företagets Lisa Su att samtliga produkter håller tidsschemat, vilket även gäller generationen efter Richland. Under konferensen visades Kaveri upp för media och en av företagets anställda spelade den senaste installationen av Devil May Cry med den nya arkitekturen.

AMD Lisa Su Roadmap Kaveri-6.jpg
AMD Lisa Su Roadmap Kaveri-1.jpg

Huruvida kompatibiliteten blir med FM2 är dock oklart. Medan Lisa Su personligen hävdar att det kommer fungera, menar en annan högt uppsatt representant att det kan krävas en reviderad sockel. Detta ska bero på att Kaveri tillverkas på 28 nanometer, vilket ställer nya krav på moderkortens spänningsreglering.

Situationen kan även bli densamma som vid lanseringen av Bulldozer, som officiellt krävde sockel AM3+. Vissa tillverkare möjliggjorde stöd för AM3-moderkort med uppdateringar av BIOS/UEFI, någonting AMD tog avstånd från.

Kort sagt bör våra läsare inte räkna med att deras FM2-moderkort kommer fungera med fjärde generationens A-serie "Kaveri", som dyker upp i slutet av året.