Effektmätning

Med Richland kommer förfinade turbofunktioner, vilka bland annat tack vare inbyggda temperatursensorer ska låta processorn arbeta i högre frekvenslägen utan att TDP-värdet överskrids. Förhoppningen är ökad prestanda vid ungefär samma slutgiltiga strömförbrukning som fjolårets Trinity.

energymonitor.jpg

Effekt mäts med Voltcraft EM 3000.

Observera att SweClockers för det här testet inte använder OCCT som belastning, då mjukvaran visar felaktigt låga värden för vissa konfigurationer och dessutom kan aktivera överbelastningsspärrar. Mätvärden för CPU är inhämtade under full belastning av x264 Benchmark, och mätvärden för integrerad GPU under full belastning i Battlefield 3. Siffrorna avrundast till närmaste femtal.

Strömförbrukningen med ett externt grafikkort innebär inga överraskningar. AMD:s A-serie är fortfarande törstig i förhållande till processorprestanda, där Intel Core i3-3220 landar avsevärt lägre. Faktum är till och med toppmodeller i Core i7-serien drar mindre än A10-6800K under full belastning, trots att prestandan är rejält mycket högre.

Med integrerad grafik är det inte heller något världsomvälvande som sker, i alla fall inte för A10-6800K. Modellen ligger på ungefär samma nivåer som fjolårets variant A10-5800K, vilket innebär att de förfinade turbofunktionerna ger aningen högre prestanda per watt.

Mer imponerande är helt klart A10-6700, vilken landar betydligt bättre till i tabellen när det kommer till grafikdelen. Faktum är att siffran för GPU är så låg att redaktionen kontrollerade resultatet ett flertal gånger i olika testriggar, med liknande värden för varje körning.

IMG_6373.jpg

Noteringen runt 90 watt innebär väldigt mycket grafikprestanda i förhållande till strömförbrukning, där FPS-mätaren oftast landar precis framför betydligt törstigare A10-5800K. Resultatet är också imponerande ställt mot Ivy Bridge och Haswell, där mer eller mindre samma strömförbrukning ger i runda slänga dubbla prestandan.

Svaret på mysteriet är antagligen att AMD mer eller mindre handplockar kretsar som går att köra på väldigt låga spänningar. Teorin stärks av att A10-6700 ens vägrar starta med minneshastigheten 2 133 MHz, något som tyder på att alla värden är precis "på gränsen". Med låst multipel behöver företaget dessutom inte prioritera överklockning, vilket gör att marginalerna kan minskas ytterligare.