Prestanda: Mot separat grafikkort

Integrerad grafik i all ära, det kan även vara intressant att se hur dagens lösningar står sig mot ett separat grafikkort i de lägre prisklasserna. SweClockers väljer att testa Radeon HD 7750, den lägsta modellen med AMD:s GCN-arkitektur. Varianter av kortet kostar i skrivande stund ungefär 750 kronor ( ) inklusive moms.

IMG_6418.jpg

Grafikkortet kombineras med Pentium G2020, en av Intels allra billigaste Ivy Bridge-processorer. Modellen kostar ungefär 500 kronor ( ), vilket tillsammans med Radeon HD 7750 innebär en total prislapp på cirka 1 250 kronor inklusive moms – i samma region som nya AMD A10-serien.

Redan i syntetiska tester med 3DMark syns en tydlig klassuppdeling mellan integrerade Radeon HD 8670D och separata HD 7750. Det GCN-baserade grafikkortet är nästan dubbelt så snabbt, även om totalpoängen hålls tillbaka en smula av den långsammare processorn.

Resultatet upprepas i Battlefield 3. Oavsett upplösning är Radeon HD 7750 ungefär dubbelt så snabbt som integrerade grafikdelen i AMD A10 "Richland". Det innebär spelbar bildfrekvens på ett helt annat sätt än med Radeon HD 8670D.

I Civilization V är skillnaderna mindre, men fortfarande syns en klar vinst för kombinationen Radeon HD 7750 och Pentium G2020. Risk finns dock att den förhållandevis långsamma och tvåtrådade processorn håller tillbaka siffrorna en smula.

Vidare till Skyrim, och även här är det stor skillnad mellan de olika lösningarna. Separata Radeon HD 7750 med Pentium G2020 i släptåg leder tabellerna överlägset, oavsett upplösning.

I F1 2012 kommer första överraskningen – AMD A10-modellerna tar hem segern i den låga upplösningen och ligger relativt nära i den höga. Spelet är helt enkelt såpass processortungt att Pentium G2020 håller tillbaka prestandan.

Sist men inte minst, OpenCL- och Directcompute-prestanda. Här har GCN stora fördelar över äldre VLIW4, vilket märks tydligt. När både CPU och GPU kan samarbeta i Luxmark hamnar A10-6800K dock i topp tack vare starkare processordel.

En titt på siffrorna för strömförbrukning visar att kombinationen Radeon HD 7750 och Pentium G2020 inte bara presterar bra, utan dessutom är relativt energisnål. Systemet landar på lägre värden än A10-6800K för både CPU och GPU, samt fortfarande lägre än 65 W-modellen A10-6700 vid CPU-belastning.

Integrerad grafik – inte alltid bästa valet

Med siffrorna i hand är det enkelt kostaterat att integrerad lösningar fortfarande har en hel del mark att ta igen innan riktiga grafikkort kan utmanas på allvar. Instegsvarianten Radeon HD 7750 är betydligt snabbare än AMD A10 "Richland", vilket väcker stora förhoppningar inför höstens "Kaveri" med GCN-grafik.

Sett till hela plattformen blir det dock knivigare. Med Pentium G2020 är systemet visserligen energisnålt, men processordelen blir svagare än AMD A-serien samtidigt som funktioner likt AES-acceleration och virtualisering försvinner. En stor del av "smidighetsfaktorn" uteblir dessutom, samtidigt som just Radeon HD 7750 är svårt att hitta i eftertraktad lågprofil.

I slutänden är det en avvägningsfråga, precis som så mycket annat. Är separat grafikkort en möjlighet ur plats- och budgetperspektiv samtidigt som grafikprestanda ligger högt i kurs finns det absolut anledning att kika på alternativ utanför AMD A-serien.