Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc-chassi inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

När det kommer till temperaturer håller MSI:s TwinFrozr IV Advanced-kylare kortet oslagbart kyligt kring 71 °C. Detta ska komma visa sig vara ytterligare imponerande när vi kikar närmare på kortets ljudnivå nedan. KFA2-kortet ligger något varmare vid belastning och landar på 75 °C, vilket ändå är fullt godtagbart med tanke på kortets kraftiga fabriksöverklockning.

Vi har tidigare imponerats av MSI:s kyllösning på sin Gaming-serie av grafikkort och fortsätter att göra det med deras Geforce GTX 770. Modellen är ytterst tyst när den inte belastas och när kortet väl får svettas är det vid en imponerande låg ljudnivå. Fallet är dessvärre det omvända för KFA2-kortet, som behöver varva på fläktarna rejält för att hålla temperaturerna i schack vid belastning.

När vi rullar vidare mot effektmätningarna ser vi att MSI:s Gaming-kort landar alldeles strax ovanför de tidigare testade eftermarknadsvarianterna av Geforce GTX 770. KFA2-kortet spårar däremot ur rejält, med värden som överskrider både Geforce GTX 780 och Radeon HD 7970 GHz. Detta är visserligen ingen större överraskning med tanke på kortets aggressiva fabriksöverklockning.