Slutsats

Båda modellerna i dagens test riktar sig mot i princip samma målgrupp, det vill säga entusiaster med höga anspråk på expansionsmöjligheter som tycker att traditionella miditowerchassin är ett snäpp för stora. Även om undertecknad kan tycka att Micro ATX-chassin i den här storleksklassen känns något överflödiga, då de inte är mycket mindre än sina fullstora syskon, så finns det ett uttalat intresse från flera håll efter denna typ av mer förväxta minitower-modeller.

Corsair Obsidian 350D och Fractal Design Arc Mini R2 bjuder på en riktigt trevlig byggupplevelse med både hög kvalitetskänsla samt goda expansionsmöjligheter. Båda modellerna lämpar sig ypperligt för lite mer kompakta byggen, där vattenkylning och högpresterande komponenter definitivt kan vara en del av ekvationen. Att kora en vinnare av kombattanterna är dock svårt och vi rekommenderar istället att du väljer modell efter egna expansionsbehov.

Corsair Obsidian 350D

350D_hero_down_built.jpg

Corsairs första krympning av Obsidian-serien till Micro ATX är en lyckad sådan, även om företaget inte riktigt har vågat pressa ner storleken ordentligt. Obsidian 350D bjuder på ett riktigt högt kvalitetsintryck i kombination med passform i toppklass. Vare sig det är moderkort som ska monteras eller kablar som ska dras så är det en riktig fröjd att arbeta inuti denna skapelse.

Generöst med utrymme i chassits topp möjliggör dessutom montering av rejäla radiatorer i storleksordningen 240 eller 280 mm, utan att de för den delen är i vägen för övriga komponenter. Dessutom är chassit ett av de få i den här storleksklassen som faktiskt lämpar sig för dubbla grafikkort, vilket bör tas i beaktning för den som önskar att bygga ett sådant system med Micro ATX.

Även om det inte finns särskilt mycket att klaga på när det kommer till Obsidian 350D hade vi dock gärna sett ett förmonterat fläktfilter i chassits topp för att hindra damm från att smita in där. Bortsett från det är det egentligen bara den relativt saftiga prislappen på 900 kronor som sticker i ögonen. Den som klarar sig utan att beskåda sina komponenter för jämnan kan dock spara en hundralapp eller två på att välja den fönsterlösa modellen.

Corsair Obsidian 350D är ett utmärkt chassi med ypperlig kvalitet och goda möjligheter för expansion i klassen.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter för storleken

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Utrymme för stora radiatorer

  • Lämpar sig för Crossfire eller SLI

Nackdelar:

  • Inget fläktfilter i toppen

  • Priset

Pris vid publicering: 900 kr
Bästa pris:

Fractal Design Arc Mini R2

FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_2_lo.jpg

Fractal Design har lyckats bra med att damma av Arc Mini, fräscha upp det och lägga till finesser för att göra det konkurrenskraftigt på nutidens chassimarknad. Modellen tar ett steg upp från sin föregångare gällande passform och byggkvalitet, vilket gör att den ligger väldigt nära konkurrenten Corsair i det avseendet. Vidare har modellen trots sina något mindre mått fortfarande exceptionellt goda expansionsmöjligheter.

Företaget slår på den stora trumman gällande modellens vattenkylningspotential och behöver verkligen inte sticka under stolen med det. Arc Mini R2 har ett extremt flexibelt inre som lätt kan förvandlas till att husera ett riktigt monstersystem med inte bara en utan två eller till och med tre radiatorer. Den som inte är intresserad av vattenkylning kan istället njuta av de många lagringsplatserna, den smidiga fläktkontrollern och den enkla kabeldragningen.

Den enda stora nackdelen vi egentligen hittar är att det utskurna hålet på moderkortsplåten är för litet för många moderkort, vilket borde ha fångats upp i samma veva som den nya revisionen togs fram. I det stora hela får det dock räknas som en mindre skavank med tanke på modellen i övrigt goda kvaliteter och attraktiva prislapp.

Ett flexibelt och lättarbetat inre samt ett gediget kvalitetsintryck gör Fractal Design Arc Mini R2 till ett utmärkt chassi.

Fördelar:

  • God passform och byggkvalitet

  • Goda expansionsmöjligheter för storleken

  • Flexibla lagringsmöjligheter

  • Enkel kabeldragning

  • Ypperligt stöd för vattenkylning

  • Inbyggd fläktkontroller

  • Priset

Nackdelar:

  • För litet utstansat hål i moderkortsplåten

Pris vid publicering: 700 kr
Bästa pris: