Användning och kvalitetsintryck

Asus Transformer Book T100 är en enhet enligt konceptet 2-in-1 och har således två användningsområden. Vid första anblick ser det ut som vilken surfplatta på som helst på 10,1 tum, men med tangentbordet inkopplat påminner det om en mindre bärbar dator från Netbook-eran.

Asus_Transformer_Book_T100-17.jpg

Skärmens yta upplevs inte vara mer sträv än andra surfplattor och levererar konsekvent en följsam upplevelse – den är även väldigt precis, vilket underlättar de gånger pekskärmen ska användas i kombination med det traditionella skrivbordet. Vikten på cirka 570 gram gör den även lätt att hålla i under längre perioder, men värt att nämna är att den upplevs något tyngre i överkant.

Vid handhavande av surfplattan går det inte förneka att den känns plastig, men chassit är ändå tillräckligt stabilt och ger inte ifrån sig några knarrande oljud när vi vrider på det. Baksidan har en slät och glansig yta, någonting som väldigt snabbt bidrar till att det pryds av en gedigen samling fingeravtryck.

Asus_Transformer_Book_T100-6.jpg

Dockningsstationen har inget extra batteri utan har enbart tangentbordsfunktion, men med utlovade 9–11 timmar batteritid ser vi det inte som en särskilt stor nackdel. Tangentbordet väger cirka 520 gram och drar således upp totalvikten för Asus Transformer Book T100 till drygt 1,1 kilogram.

Tittar vi på de enskilda tangenterna har de både god slaglängd och acceptabel återkoppling, vilket gör att det faktiskt går att skriva på. Värt att påpeka är att undertecknad inte kom överens med layouten och riktar vi blickarna till över tangenterna syns gott om oanvänt utrymme som hade kunnat användas.

Asus_Transformer_Book_T100-5.jpg

Undertecknad upplever att framförallt den högra Shift-knappen är för liten och är malplacerad, med direkt resultat att kringliggande knapparna ofta trycks ned istället för Shift. Vidare till mellanslag är den något låg, vilket gör att vi ofta råkar trycka på området mellan den tangenten och pekplattan.

Pekplattan är av förklarliga skäl liten, men fungerar ändå bra att navigera med. Knapparna är dock i vårt tycke för styva och kräver för mycket kraft att trycka ned, samt att det grundläggande stödet för gester som finns fungerar halvdant.

Asus_Transformer_Book_T100-10.jpg

Dockningsstationen känns däremot genomgående kvalitativ trots att den är gjord i plast. Gångjärnet är en riktig bastant del helt i aluminium och underdelen har en gummerade yta, som gör att den är behaglig att hålla i.

Medan det finns punkter som hade kunnat vara bättre ger dockningsstationen ändå ett reellt mervärde. Det är kanske inte det bästa alternativet för långa pass på jobbet eller för att skriva en lång uppsats. För användning till surfning, svara på mail eller tangentbordskrigande är det däremot ett fullt dugligt tillbehör.

Trots en del negativa anmärkningar är vi på det stora hela positivt inställda till Asus Transformer Book T100, speciellt när vi tar med priset i beräkningarna. Det hade däremot varit intressant att se vad Asus hade åstadkommit med ett högre prispunkt i åtanke under utvecklingsstadiet.