Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley, vilken får rulla tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34,5 dBA och temperaturen på stadiga 20 °C.

Vid första anblick är det säkert många som tappar hakan när de ser temperaturerna under belastning med Radeon R9 290X. Det finns dock ingen anledning att vara orolig då AMD själva har trimmat kortets fläktkurva att hålla GPU:n runt 95°C – vilket i sin tur ska resultera i en lägre ljudnivå.

Detta kan tyckas vara i högsta laget, men företaget försäkrar om att denna temperatur inte är skadlig och att GPU:n klarar av värmen vid kontinuerlig drift utan problem. Oroliga användare kan dock justera måltemperaturen i drivrutinens kontrollpanel, något som tas upp mer i detalj på nästkommande sida.

Med de höga temperaturerna i närminnet finns det givetvis vissa förväntningar på ljudnivåerna hos nykomlingen. Dessvärre blir det hela en stor besvikelse som börjar redan när kortet inte belastas. AMD har bestyckat Radeon R9 290X med en kylare som avger ett irriterande, klickande, missljud, vilket hörs klart och tydligt med ett i övrigt tyst system.

Besvikelsen fortsätter när kortet belastas, och det tystare Quiet Mode gör knappast skäl för namnet med ett mätvärde på hela 51 dBA under en session av syntetiska testsviten Valley. Den som vill ha ut all prestanda Radeon R9 290X har att erbjuda behöver dessutom vända sig till Über Mode, och får samtidigt smått öronbedövande 57,5 dBA på köpet.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar värden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även det högsta noterade värdet under testsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Energimätningarna från Radeon R9 290X lämnar oss med ett relativt positivt intryck. AMD:s nya flaggskepp drar i snitt 10 watt mer än Nvidias Geforce GTX Titan, vilket inte alls är orimligt och dessutom i linje med Radeon R9 290X-kortets prestandafördel över det gröna lagets flaggskepp.

Vidare syns tydliga framsteg i jämförelse med första generationens GCN-arkitektur på Radeon HD 7970 GHz Edition, där nykomlingens prestandafördel på 34 procent endast resulterar i cirka 8 procent högre strömförbrukning i snitt.