Kvalitetsskalning och minnesanvändning

En intressant aspekt är vad olika kvalitetsinställningar har för inverkan på prestandan. För att undersöka det hela närmare körs alla fyra fördefinierade alternativ med Radeon R9 290X och Geforce GTX 780.

bf4 2013-10-01 17-05-01-46.jpg

Observera att det fortfarande handlar om tidiga drivrutiner med ett nylanserat spel. Resultaten behöver inte nödvändigtvis återspeglas i framtida versioner av Battlefield 4 med uppdaterade drivrutiner. Siffrorna är representativa för aktuella konfigurationer – inte för framtida versioner.

Kvalitetsskalning – AMD Radeon R9 290X

Först ut är Radeon R9 290X, toppmodellen från det röda laget. Crossfire-lösningen Radeon HD 7990 väljs bort eftersom flera grafikprocessorer vanligtvis inte fungerar särskilt bra med tidiga drivrutiner.

I den högre upplösningen med Ultra aktiverat klarar Radeon R9 290X nästan av att hålla 60 FPS i snitt, dock med dalar en bra bit under. Användare med siktet inställt på att ligga konstant över 60-nivån får därför "nöja sig" med High, med både Medium och Low på ännu högre värden.

Med upplösningen nedskruvad bör även Ultra vara lösbart för entusiaster på jakt efter guldstandarden 60 FPS. Här finns även intressant info för användare med 120 Hz-skärmar – kvalitetsreglaget bör sänkas till runt medelnivån.

Kvalitetsskalning – Nvidia Geforce GTX 780

För Nvidias del får Geforce GTX 780 bekänna färg. Modellen är visserligen inte lika snabb som flaggskeppet GTX Titan, men är med tanke på prissättningen ett betydligt rimligare alternativ för flertalet spekulanter. Geforce GTX 690 väljs bort av samma anledning som Radeon HD 7990 – mjukvaran känns ännu inte helt redo.

Med dalar nedåt 35 FPS kan det vara en god idé att sänka kvaliteten under Ultra för den med hög upplösning och Geforce GTX 780. Prestandan vid High bör dock duga alldeles utmärkt, och de båda enklare lägena sprutar ut gott om bildrutor.

Med sänkt upplösning bör Ultra gå hem även hos renläriga entusiaster på jakt efter 60 FPS. Riktiga gamers med 120 Hz-skärm får sikta in sig på Medium, möjligen i hybrid med uppskruvade inställningar från High.

Minnesanvändning

Många av diskussionerna i forumet rör spelets höga krav på videominne. Utvecklarna rekommenderar hela 3 GB, vilket ställer till det för många populära modeller, däribland Geforce GTX 770 och Radeon HD 7870. Det är helt enkelt dags att undersöka situationen.

bf4 2013-10-30 14-50-57-75.jpg

SweClockers passar på att kolla läget i ett par snabba tester. I systemet används Geforce GTX 780 med 3 GB videominne samt Radeon R9 290X med 4 GB, vilket borde låta spelet sträcka på benen ordentligt.

Minnesanvändningen fångas upp av mjukvaran GPU-Z och bör tas för vad det är – en fingervisning om vad Battlefield 4 faktiskt utnyttjar. Exakt hur spelmotorn hanterar minnet eller hur detta påverkar spelupplevelsen vet vi inte, siffrorna ska därför inte tas på allt för blodigt allvar.

I den lägre upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar håller sig minnesanvändningen under 2 GB i de tre lägre detaljnivåerna, vilket är ett område många av dagens mellanklasskort ligger. Det bör dock nämnas att även ögongodisläget "Ultra" i de flesta fall kommer rymmas inom minnesbudgeten för dessa kort, då det endast är enstaka 100 MB som hänger över.

När upplösningen skruvas upp ökar även kravet på grafikminnet drastiskt. Ännu en gång klarar man sig med 2 GB videominne i de tre lägre nivåerna, men vid "Ultra" blir det helt enkelt för mycket och användningen toppar ut vid cirka 2,5 GB. Detta syns även i våra prestandadiagram, där kort med endast 2 GB grafikminne bitvis åker på rejäla prestandaförluster med upplösning och detaljnivå i topp.