Test: Metro: Last Light

Egenskap

Värde

Titel

Metro: Last Light

Utvecklare

4A Games

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2013-05-14

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2,2 GHz eller motsvarande

  • Radeon HD 4000, Geforce GTS 250

  • 2 GB RAM

Testinställningar

Very High, AAA/FXAA, 16× AF (upplösning varierar)

Metro: Last Light är den ukrainska utvecklaren 4A uppföljare till 2011-års stortitel Metro 2033. Spelet utspelar sig i det postapokalyptiska universum som uppdiktats av den ryska författaren Dmitry Glukhovsky i sina romaner med samma titel. Kärnvapenkrig har skakat Moskva och de som överlevt, däribland spelets protagonist Artyom, har valt att söka skydd från strålningen och andra faror i stadens tunnelbanesystem.

Spelet använder sig av företagets extremt tungdrivna grafikmotor 4A Engine, vilket gör det perfekt för prestandatester av grafikkort. Lyckligt nog bjuder även titeln på ett inbyggt testverktyg som gör det enkelt att få konsekventa resultat. Vi använder oss här av detaljinställningen "Very High" tillsammans med företagets kantujämningsteknik Analytical Anti Aliasing, en vidareutveckling av FXAA.

Den råtunga titeln Metro: Last Light faller utan tvekan AMD:s Hawaii-arkitektur i smaken, men tack vare ett ytterligare knippe CUDA-kärnor och högre klockfrekvenser klarar nu Nvidia av att köra om Radeon R9 290X med sitt nya flaggskepp. Geforce GTX 780 Ti utpresterar även vårens värsting Geforce GTX Titan med 13 procent samtidigt som det kör över lillebror Geforce GTX 780 med en prestandafördel på nästan 21 procent.

Nvidias nykomling Geforce GTX 780 Ti fortsätter att prestera fint i den högre upplösningen och besegrar AMD:s Radeon R9 290X med cirka 4 procent bättre resultat. Vidare bjuder det nya flaggskeppet på 13 procent bättre prestanda än Geforce GTX Titan samtidigt som det utpresterar sin lillebror Geforce GTX 780 med
cirka 21 procent.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

metroll_780ti.png
metroll_290x.png

Det är svårt att inte dra på smilbanden när grafen för renderingstider i Metro: Last Light ska granskas. Kurvan som presenteras är riktigt jämn och fin för både Nvidia och AMD samtidigt som sekvensen rullar exemplariskt rent subjektivt.