Test: Flera skärmar (5 760 × 1 080 pixlar)

Tester med flera skärmar är något många uppskattar, och en given del av SweClockers testsvit. Redaktionen kör några utvalda titlar på ett mindre antal grafikkort för att ge en uppfattning om hur de olika modellerna beter sig.

Allmänt om tester med flera skärmar

Jämfört med tidigare tester under året har mycket blivit bättre, speciellt när det kommer till konfigurering. Arbetsflödet för att få visning över flera skärmar fungerar bra för både AMD och Nvidia, där även tidigare bråkstakar som Radeon HD 7990 och Geforce GTX 690 accepterar inställningarna utan att knota.

IMG_6720.jpg

Prestanda- och testmässigt har det också blivit bättre, om än inte perfekt. Redaktionen stöter inte på några frysningar eller tappade inställningar, dock blir resultaten med dubbel-GPU fortfarande överraskande låga i vissa titlar. Det finns helt enkelt ytterligare saker att slipa på.

Testresultat, 5 760 × 1 080 pixlar

För att inte ge orimligt låga testvärden skruvas inställningar ned en smula för samtliga speltitlar undantaget Battlefield 3. Målet är någon form av medelhögt läge, där i alla fall de snabbare enkelkorten ger resultat bättre än bildspel.

När vi rullar vidare mot tester med flera skärmar, mer specifikt syntetiska Unigine Valley, så är det AMD som landar på topp. Bland de enskilda korten är det Radeon R9 290X som tar ledningen med en mindre marginal ner till Nvidias Geforce GTX 780 Ti. Även AMD:s billigare kort Radeon R9 290 placerar sig här bra strax ovanför både Geforce GTX Titan och Geforce GTX 780.

När ytterligare ett kort kopplas på är det återigen AMD som presterar bäst och de Crossfire-kopplade Radeon R9 290X-korten utpresterar här Geforce GTX 780 Ti i SLI med nästan 17 procent. Även lillebror Radeon R9 290 klarar av att köra om Nvidias sammankopplade flaggskepp och SLI verkar helt enkelt fungera allmänt dåligt i Valley med flera skärmar.

I de renodlade speltesterna är det dock ingen klar seger till något av lagen. Bland de enskilda grafikkorten kan AMD:s Radeon R9 290X presentera marginellt bättre siffror i snitt i jämförelse med Nvidias flaggskepp Geforce GTX 780 Ti, men det varierar fortfarande kraftigt mellan de olika titlarna.

När blicken istället vänds mot konfigurationerna med flera grafikkort är det ännu mer spridda skurar bland resultaten. Geforce GTX 780 Ti i SLI och Radeon R9 290X i Crossfire turas om med att toppa tabellerna, och kampen får anses som oavgjord mellan de båda lagens flaggskepp.

Det bör dock även nämnas att vår upplevelse med SLI och Crossfire tillsammans med flera skärmar var en extremt skakig sådan. Förutom ytterst tveksam prestandaskalning i vissa titlar var även själva spelupplevelsen bitvis katastrofalt dålig, med ojämnt flyt och ordentliga hack i sekvenserna.