Testmetod och mjukvara

Testmetod.jpg

Marknaden går mot att bärbara datorer och surfplattor smälter ihop. Under 2013 blev hybrider och konverterbara modeller en vanligare syn, en trend som väntas hålla i sig även under 2014. SweClockers testmetod är därför utformad för att vara så plattformsneutral som möjligt.

Drivrutiner och mjukvara

För varje ny enhet som testas installeras de senast tillgängliga versionerna av drivrutiner och BIOS/UEFI. Beroende på när en produkt testas kan versionsnumren variera, vilket i ovanliga fall kan ge upphov till vissa drivrutinsrelaterade prestandaskillnader i grafikrelaterade tester.

Testmjukvara

Alla mjukvaror används i 64-bitarsutgåva, om detta finns tillgängligt. Undantag görs om produkten kommer förinstallerad med 32-bitarsversioner av Windows, vilket huvudsakligen gäller produkter baserade på Intels plattformar Clover Trail och Bay Trail-T för surfplattor (Atom Z2760 och Z3000-serien).

Applikation

Användning

Cinebench R11.5

Ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D som testar processorns förmåga att rendera bilder, någonting som är viktigt för många som arbetar med modellering. Programmet ritar upp en förutbestämd scen och använder alla tillgängliga processorkärnor.

7-Zip 9.20

Filkomprimering är en riktig vardagssyssla och mer eller mindre allt material som laddas ner över internet är komprimerat på ett eller annat vis. Ett populärt gratisprogram för uppgiften är 7-Zip, som även innehåller ett alldeles utmärkt prestandatest.

Truecrypt 7.1a

Säkerhet och integritet hamnar i större fokus, extra viktigt är det på mobila enheter. En populär mjukvara för diskkryptering är gratisalternativet Truecrypt, som dessutom erbjuder stöd för hårdvaruaccelererad AES-kryptering med kompatibla processorer.

x264 Benchmark 5.0.1

Komprimering blir allt vanligare, framförallt då fler videos laddas upp på nätet. En vanlig och populär komprimeringsteknik heter H.264, som testas till fullo med x264 Benchmark HD. Programmet utnyttjar alla kärnor för att komprimera ett högupplöst videoklipp och mäter hur många bildrutor per sekund processorn klarar av att leverera.

Crystaldiskmark 3.0.2

Mjukvara för att mäta maximal överföringshastighet med en rad olika filstorlekar. I programmets senaste version finns möjligheten att bestämma om lättkomprimerad eller svårkomprimerad data ska skrivas och läsas från disken. Vi testar det sistnämnda då det representerar ett mer verklighetsförankrat scenario.

Vi har även ett kortare inslag Javascript-baserade webbläsartester för att kunna jämföra prestanda vid surfning mellan olika hårdvaru- och mjukvaruplattformar. Testerna i fråga är Sunspider Javascript 0.9.1 och Kraken Javascript Benchmark.

Grafiktester

Spel

Beskrivning

3DMark

Den senaste inkarnationen av 3DMark kan användas för att testa allt från mobiltelefoner till persondatorer och erbjuder tre deltester för DirectX 9, 10 samt 11. Samtliga inkluderar två grafiktester och ett fysiktest. Det här verktyget ger möjligheten att jämföra grafikkretsar oavsett prestanda och generation, vilket passar ypperligt för test av mobila produkter.

Battlefield 3

Battlefield 3 saknar inbyggt testverktyg och innehåller endast ett fåtal helt repeterbara sekvenser. För SweClockers test används Fraps för att mäta av bildfrekvensen under inledningen till enspelaruppdraget "Thunder Run".

Civilization V

Sid Meiers Civilization V bjuder på världserövrande i DirectX 11-grafik, samt stöd för en uppsjö processortrådar. För prestandamätning används den inbyggda testfunktionen i läget "lategameview" och bildfrekvenser mäts med mjukvaran Fraps.

TES V: Skyrim

I den femte installationen av The Elder Scrolls mäts prestandan med programvaran Fraps där en skogspromenad utanför staden Riften återspelas. Det är en av de tyngsta sekvenserna redaktionen hittat i spelet.

Samtliga spel testas med lägsta möjliga inställningar. Testsviten innehåller även inställningar i "medium" och "high", som följer förutbestämda värden i spelet om så finnes. I övriga fall har SweClockers tagit fram egna inställningar. Detta kombineras med kantutjämning (2 x AA), vilket har en relativt liten inverkan på prestandan i förhållande till hur mycket bildkvaliteten förbättras.

Vilka inställningar som används skiljer från varje testad produkt och beror helt på vilken hårdvara produkten bestyckas med. Testerna utförs i enhetens ordinarie upplösning samt i den vedertagna industristandarden 1 366 x 768 pixlar för att kunna göra direkt jämförelser.

Batteritid, temperaturer och ljudnivå

Skärmens ljusstyrka på samtliga produkter låses till 150 cd/m2 för varje batteritest. Det första batteritestet består av uppspelning av ett 720p-videoklipp "Tears of Steel", komprimerat i H.264 med bitrate på 4 Mbps och MP4-format. Testet utförs med standardapplikationen för videouppspelning oavsett operativsystem.

Tears_of_Steel.jpg

Det andra testet är skräddarsytt av SweClockers kodare för att simulera surfning. Användning av Adobe Flash har exkluderats helt för att göra testet rättvist och plattformsneutralt. Istället är testet förhållandevis Javascript-tungt för att ge extra belastning. Redaktionen har spenderat lång tid på att balansera testet för att få siffror som har någon form av verklighetsförankring. Testet utförs med den webbläsare som är standard för operativsystemet.

Testsviten PCMark 8 står för det tredje batteritestet och simulerar tyngre användning genom en arbetslast som varierar mellan spelande, videochatt, bildredigering, videoredigering. SweClockers använder den förinställda testslingan Creative och kombinerar det med acceleration via OpenCL.

Användarmönstret och preferenser i ljusstyrka skiljer dock kraftigt från person till person. Medan vissa kan få kortare batteritid än SweClockers kan andra få längre. Ta därför siffrorna som ett ungefärligt riktmärke och inte fakta för vilken batteritid just du kommer få ut av den testade enheten.

Mätningar av yttemperaturer och ljudnivå utförs vid videouppspelning, och repetition av prestandatestet 3DMark Fire Strike "Combined". Mätvärden antecknas efter 30 minuters belastning med rumstemperatur på 23 grader Celcius och bakgrundsljud på 32,7 decibel. Ljudet mäts 15 centimeter från den testade enheten. Ljudtesterna kompletteras även av en subjektiv bedömning.

Skärmtester

Skärmtesterna utförs med kolorimetern ("kalibratorn") X-Rite i1 Display Pro 3. Vi använder den medföljande mjukvaran som tar fram värden för ljusstyrka, svärta, kontrast, färgkorrekthet samt uniformitet.

Då det är helhetslösningar som testas är inte mätningarna av skärmen lika utförliga som recensionerna av dedikerade skärmar. Värt att nämna är även det så kallade "panellotteriet". Alla skärmpaneler är unika, precis som hur processorer med samma modellbeteckning överklockar olika. Medan våra mätningar ger ett bra riktmärke är de inte direkt jämförbara med andra produktexemplar även om modellbeteckningen är exakt densamma.

Referenser

För referenser används data från tidigare testade produkter, samt enheter som finns tillgängliga. Referenser kan komma att plockas bort i framtiden för att undvika överdrivet stora diagram och dubbletter av samma processor, vilket kommer förekomma i takt med att SweClockers testar fler produkter.

Macbook Air 11 tum och 13 tum ur 2013-års upplaga jämförs enbart i tabellerna för batteritid. Undantag är den mindre modellen som återfinns som referens i testerna för processorprestanda samt 3DMark.

Modell

Processor

Grafik

Lagring

Microsoft Surface Pro 2

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Asus Transformer T100

Intel Atom Z3740

Iris HD Graphics (IGP)

eMMC

Asus Zenbook UX301

Intel Core i7-4558U

Iris Graphics 5100 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 11"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 13"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

Sony Vaio Pro 13

Intel Core i7-4500U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Acer Aspire V5-122P

AMD A6-1450

Radeon HD 8250 (IGP)

HDD

Asus Zenbook UX31LA

Intel Core i7-4500U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Asus Zenbook UX31A

Intel Core i7-3517U

HD Graphics 4000 (IGP)

SSD

Dell XPS 12

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Dell XPS 12

Intel Core i5-3427U

HD Graphics 4000 (IGP)

SSD

AMD Kabini

AMD A4-5000

Radeon HD 8330 (IGP)

HDD

Samsung 9-serien FHD

Intel Core i5-3337U

HD Graphics 4000 (IGP)

SSD

Acer Iconia Tab W700

Intel Core i5-3317U

HD Graphics 4000 (IGP)

SSD

Asus U38N

AMD A8-4555M

Radeon HD 7600G (IGP)

HDD

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

PowerVR SGX 545 (IGP)

eMMC

Asus Zenbook UX32A

Intel Core i3-2367M

HD Graphics 3000 (IGP)

HDD

Asus Zenbook UX32VD

Intel Core i7-3517U

Geforce GT 620M

Intel NUC (DC3217BY)

Intel Core i3-3217U

HD Graphics 4000 (IGP)

Arctic MC101

AMD A10-4600M

Radeon HD 7660G (IGP)

Hållbarhet över tid

Trots att SweClockers hårdtestar samtliga enheter som passerar testlabbet är det svårt att sia om hållbarheten efter en längre tid. Kvalitets- och fabriksfel kan dyka upp månader efter hård användning och damm kan samlas i kylsystemet, vilket kan leda till ökade ljudnivå och temperatur samt lägre prestanda.