Test: Skärmen

Sony drar inte ut på svängarna med Vaio Tap 11 och skärmen stannar kvar på numera ganska vanliga 1 920 x 1 080 pixlar. Med tanke på priset och inte minst hur Windows 8.1 skalar om gränssnittet på det traditionella skrivbordet med högre upplösningar känns det som ett klokt val.

Upplösningen med storleken 11,6 tum ger däremot en märkbar skillnad mot en 13,3-tummare med samma upplösning vid en sidojämförelse. De små pixlarna är klart tydliga när man koncentrerar sig för att se dem, men på det stora hela är det ingenting som undertecknad stör sig på.

Trots bristande bildskalning i Windows är det ändå att rekommendera någon form av skalning i den traditionella skrivbordsmiljön. Medan 150 procent ger ett bitvis oskarpt och grötigt intryck är 125 procent en bra mellanväg med inte allt för stora kompromisser estetiskt.

Sony_Vaio_Tap_11-22.jpg

Vi skulle kallat betraktningsvinklarna i Sony Vaio Tap 11 godkända om det vore en bärbar dator i dess traditionella bemärkelse, där användare fixerar skärmen vid användning. Som surfplatta levererar den däremot inte upp till förväntningarna. Färgvariationerna uppenbaras omedelbart vid minsta vinkling av skärmen och är svåra att ignorerar. Det inger inget annat än ett mediokert intryck i klassen.

Skärmen är mer eller mindre lika blank som många andra och ljusstyrkan ligger på en jämförelsevis normal nivå med sina 375 cd/m2. Även om det inte är optimalt går surfplattan därför att använda utomhus, men det förutsätter att det är i skuggan och att solen inte lyser direkt på skärmen.

Till följd av skärmens höga svärta blir kontrastförhållandet lidande och även om tabellerna inte visar det, ser färgerna på skärmen inte helt korrekta ut. Det är fortfarande en skärm som ur de flesta avseenden kan anses bättre än en TN-panel, men mer än så är den inte.

Uniformity.jpg

Mer positivt är ljusfördelningen som håller sig på en ovanligt jämn nivå utmed hela ytan. Vitbalansen avviker en del från guldstandarden 6 504 K, vilket gör att färgerna upplevs något varma.