Test: Spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av tre spel ur tre olika genrer: Battlefield 3, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

För dagens speltester läggs fokus på Asus Zenbook UX302LG, vilken är av störst intresse med sitt dedikerade grafikkort Nvidia Geforce GT 730M. Zenbook UX302LA närvarar i de flesta diagrammen, men överflödiga kommenterar utelämnas.

3dmark_0004_3dmark-cloud-gate-screenshot-3.jpg
3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

Syntetiskt: 3DMark

I det inledande 3DMark-testet Cloud Gate rör det sig inte om en topplacering för Asus Zenbook UX302LG, som blir omsprungen av Zenbook UX301LA med den integrerade grafikkretsen Intel Iris Graphics 5100. Resultatet kan tyckas udda, men förklaras med att CPU-prestandan i UX301LA är högre samt att Intel historiskt sett varit flitiga på att optimera sina drivrutiner för 3DMark.

Vidare till mer krävande Fire Strike kniper Zenbook UX302LG med sitt dedikerade grafikkort topplaceringen med en mindre marginal. Granskning av delpoängen avslöjar att CPU inte riktigt når upp till den nivå prestandamässigt som den bör, vilket beror på att den är termiskt begränsad i datorns slimmade chassi.

Battlefield_3.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 920 x 1 080 pixlar – Standardupplösning

I datorns standardupplösning visar Zenbook UX302LG på ganska stora förbättringar gentemot populära Zenbook UX32VD. Trots stora förbättringar räcker det inte hela vägen för att nå spelbara bildfrekvenser i Battlefield 3, vilket däremot kan sägas om Civilization V. Minst skillnad syns i Skyrim, där CPU-prestanda och den låga minnesbandbredden till GPU troligtvis sätter stopp.

Med uppskruvade inställningar tappar datorn rejält i Battlefield 3, men även i Skyrim, där den ligger i paritet med Zenbook UX32VD. Bäst resultat skymtas i Civilization V med cirka 30 bilder per sekund.

Speltester: 1 366 x 768 pixlar

När vi skruvar ned antalet pixlar till runt hälften mot tidigare syns en klart mer positiv sida av Zenbook UX302LG, som utan problem når spelbara bildfrekvenser i samtliga speltitlar i testsviten.

Även med uppskruvade inställningar får vi ett bra flyt i Civilization V och Skyrim i den lägre upplösningen medan Battlefield 3 ligger på gränsen.