Test: Ljudnivå och värmeutveckling

Yttemperaturerna mäts och antecknas efter 30 minuters belastning vid uppspelning av videoklipp och repetition av 3DMark Fire Strike "Combined". I samma veva antecknas även värden för ljudnivån med mätinstrumentet 15 centimeter från den testade enheten. Testerna utförs med en rumstemperatur på 23 grader och bakgrundsbrus på 32,7 decibel.

Intel Core-baserade Venue 11i Pro är konstant ljudlös vid videouppspelning, men i andra laster som surfning spinner fläkten gärna upp. Det handlar oftast om ganska låga nivåer, men det är inte ovanligt att fläkten under korta perioder går upp till maximalt varvtal utan någon som helst anledning.

Dell Venue 11 Pro med sin Intel Atom-processor är fläktlös och gör därmed inget ljud ifrån sig.

Ljudlösa Dell Venue 11 Pro håller överlag bra temperaturer med undantag för dess nedre del som blir varmare än övriga surfplattan. Venue 11i Pro har en lägre toppnotering, men är istället varmare i övrigt. De båda modellerna är på sin höjd ljumna och det är ingenting som stör vid användning.

Dell Venue 11i Pro skulle i vanliga fall ansetts hålla en bra ljudnivå vid tung belastning, men det vore om den presterade därefter. Sanningen är att surfplattan i många fall är rentutav långsammare än det fläktlösa syskonet Venue 11 Pro.

Samma sak som ljudnivån gäller för Venue 11i Pro även här. Om enheten levde upp till sina specifikationerna skulle det handlat om godkända yttemperaturer, men med tanke på den begränsade prestandan är värmen svår att rättfärdiga.

Det ser bättre ut för Venue 11 Pro som klarar sig förhållandevis bra vid belastning. Surfplattan upplevs på det stora hela smått ljummen med undantag för en ensam värmefläck i överkant, som är lätt att undvika vidröra.