Kontrast, ljus och reflexer

Brightness-reglaget reglerar ljusflödet och på värde 100 ger skärmen alltså strax över 300 cd/m2. Inte i närheten av vad som utlovas om 440 cd/m2, möjligen att den ljusstyrkan skulle kunna uppnås ifall det inte fanns något reflexfilter. Nu är 300 cd/m2 ändå lite väl bländande starkt och inget för ett normalt rum. Brightness-reglaget ger följande ljusstyrkor:

  • 50: ca 230 cd/m2

  • 40: ca 200 cd/m2

  • 28: ca 160 cd/m2

  • 17: ca 120 cd/m2

  • 7: ca 80 cd/m2

  • 0: ca 55 cd/m2

Talar vi om ett mörkt rum med mysbelysning och timmar av spel så brukar 100 cd/m2 räcka väldigt, väldigt väl. Högre ljusstyrka i en sådan situation slutar ofta med huvudvärk och trötta ögon.

Shimian_QH2700_in_use.jpg

Kontrastförhållandet anges som 1000:1 vilket är tämligen typiskt för de bättre IPS-panelerna. I själva verket är kontrastförhållandet på exemplaret väldigt lågt och mäter strax under 350:1 vilket alltså innebär en tämligen grådassig svärta. Denna grådassighet förstärks också av att skärmens tonkurva är helt okorrigerad och gissningsvis panelens naturliga gammarespons. Mörka nyanser görs extra ljusa.

Det finns ingenting du kan göra för att påverka detta till det bättre. Menyerna har endast de allra enklaste alternativen och inget påverkar skärmens grundkaraktär.

Shimian_QH2700_main_menu.jpg

Skärmens antireflexbehandling är också rudimentär och glasskivan fungerar något som en spegel. Egentligen är detta lite ”tur” för hade skärmens djupsvärta varit lägre (det vill säga bättre/högre kontrastförhållande) hade effekten av en svart spegel blivit ännu tydligare. Nu är det snarare en mörkgrå spegel du har framför dig.

Glaset plockar också upp ljus från omgivningen sprider över ytan och i ett upplyst rum sjunker kontrastförhållande något trots att mätaren är isolerad med gummikopp och förlängare från omgivningsljus. Inget ljus utöver skärmens eget ska på något sätt leta sig in i mätarens sensor. Detta är ett tecken på att ljus som når glaset utifrån sprids över hela glaset.

Betraktningsvinklarna är i alla fall goda som vi väntar oss från en IPS-panel och det finns ingen normal situation där du får problem med hur bilden återges.

Exemplaret har lite kantblödning på vänster sida men det är inte allt för störande, förmodligen för att det inte finns någon tydlig svartbotten att teckna sig mot. Vi försökte fotografera av blödningen och det gick sisådär. Samtidigt visar bilden hur reflexerna ser ut.

Reflexbehandlingen har faktiskt en viss effekt och den plockar bort mörka reflexer. Jag skulle till exempel inte kunna spegla mig i skärmen och plocka ögonbrynen, men har jag ljusa kläder eller en ljus vägg bakom blir det väldigt störande.

En klart positiv överraskning är att bilden är väldigt lugn oavsett hur vi ställer bakgrundsbelysningen. När vi försöker spåra effekten av pulsbreddmodulering av lysdioderna så syns spåren först när vi sänker ljusflödet under 100 cd/m2. Och det är väldigt svaga spår. Skärmen kan betraktas som flimmerfri för er som är känsliga för detta fenomen. I alla fall så länge du kör skärmen enligt spec. När vi överklockar händer det däremot saker.

Skärmar med lysdioder som ljuskälla brukar reglera ljusstyrkan genom pulsbreddsmodulering. Lysdioderna tänds och släcks med intervaller när du sänker ljusstyrkan till nivåer som är anpassade för ett normalt rum.

Effekten kan på vissa skärmar bli att dioderna ägnar mer tid i en nedsläckt fas än vad de är tända och sker modulering för långsamt kan känsliga ögon uppfatta detta som ett flimmer. Achieva Shimian QH2700-IPSMS DP Thunderbolt Edge 27" är i praktiken fri från sådant flimmer.