Sammanfattning och slutsats

En solklar jämförelse är Eizo Foris FG2421, en skärm som från början är avsedd för 120 Hz-spelande. Förvisso i 1920×1080 pixlar och med en VA-panel som inte alls är lika förlåtande i vinkel. Fast den skärmen fungerar exakt som den ska i 120 Hz, är garanterat till att göra det och visar inte alls upp samma typ av skavanker och problem som exemplaret av Shimian QH2700. Så blir Eizo-skärmen i slutändan också en dyrare produkt.

Shimian_QH2700_framsida.jpg

För mig som betraktar Achieva Shimian QH2700 utifrån hur den presterar som produkt och det ljus den lämnar, är gesten som sammanfattar detta hela en utsträckt plan hand som vrider sig fram och tillbaka. Jag ser Achieva Shimian QH2700 som ett ganska tydligt bevis för att du faktiskt får vad du betalar för. Exemplaret har helt klart problem med hur den återger bilden med sin grådassiga karaktär, det skrangliga stativet och skavanker som blödningar och andra blemmor på panelen.

Shimian_QH2700_brasklapp.png

Samtidigt är Achieva Shimian QH2700 imponerande på andra sätt med en lugn bild utan flimmer från belysningen och vad som är den typiska IPS-bilden med god betraktningsvinkel. Sådant kostar ett par eller tre tusenlappar extra när du väljer en skärm från en i Sverige etablerad tillverkare. Fast då slipper du också grådasset och stativet lär vara betydligt stabilare. Är det problem med produkten finns det dessutom någon återförsäljare du kan ringa till och reklamera.

Huruvida det är värt för dig att ligga ute med vad som i slutändan blir kring 3000 kronor för att importera skärm som potentiellt kan vara riktigt bra eller riskerar vara ett rätt tråkigt exemplar med pixelfel och liknande – ja, det är ett beslut endast du kan ta för dig själv. Achieva Shimian QH2700 har helt klart sina fram- och baksidor och där gäller det att begripa sig på var sidorna matchar just dina behov allra bäst.

Framför allt tror jag att du gör ett misstag om du ser Achieva Shimian QH2700 som ett sätt att få väldig hög bildkvalitet för väldigt lite pengar. Nej, detta är någonting helt annat, en produkt för dig som är väldigt klar på sak med vad du behöver och inte behöver.

Fördelar

  • Lugn och behaglig bild

  • Överklockningsbar

Nackdelar

  • Simpel och skraltig konstruktion

  • Grådassig bild

  • Räkna med panelskavanker

  • Ingen svensk garanti och ångerrätt

Pris vid publicering: 418 USD (ca. 3 400 kr inkl. moms)