Bildlägen

Utöver alla detaljerade reglage har du ett antal färdig bildlägen, vilka sätter den generella bildkaraktären och färgåtergivningen. Egentligen behöver du endast bry dig om "Standard"-läget. Resten är begränsade, ger sämre bildkvalitet eller är rent av oanvändbara.

BenQ_BL2710PT-meny_avancerad.jpg

sRGB

Tänkt att följa sRGB-standard, men ligger fel i färgernas luminans och läget posteriserar också mer. Här gör Standard-läget det bättre jobbet.

CAD/CAM

Skruvar till bilden för maximalt kontrastintryck. Effekten är framförallt att skärmen inte längre skiljer på mörka nyanser. Detta läge posteriserar, ger bandning så pass tydligt att den faktiska mängden nyanser helt klart begränsas. Kraftig S-formad gamma innebär att mörka nyanser mörkas kraftigt och ljusa nyanser görs ännu ljusare.

Förlusten sker hos mellantoner som förskjuts mot det mörka eller den ljusa delen av skalan, någon som syns på foton, särskilt ansikten. Färgerna är tydligt uppljusade och lyser starkt. Tanken med bildläget är inte att vara färgkorrekt utan som namnet antyder få funktionell grafik att bli tydligt. Nackdelen är att den ökade posteriseringen som ger tydligare nyanssteg i graderingar och färgskalor.

Presentera

Trycker på med ljus i botten vilket ger en blaskig och urvattnad bild. Tanken är att få allt att synas tydligt i ett mörkt rum. Användbarheten på ett skrivbord är minst sagt begränsat.

Standard

Det läge som presterar bäst direkt ur kartong och ligger närmare sRGB-standard än det bildläge som är döpt till sRGB. Vi skulle kunna skriva "ironiskt nog" om detta, men det tycks vara vanligt att skärmar med sRGB-lägen i själva verket är sämre på sRGB jämfört mot Standard-läge. Med fler testade skärmar och bättre statistik kan vi konstatera att den trenden verkligen är en trend.

En intressant detalj är att Standard-läget endast gav oss 225 cd/m2 med Ljusstyrka på "Max". Det gav också betydligt lägre kontrastförhållande, kring 750:1, vilket tyder på att panelen inte arbetar med full dynamik. Ställer vi däremot Kontrast-reglaget till 72 uppnår vi ett kontrastförhållande på 1050:1 och ljusstyrkan landar på 320 cd/m m2.

Därefter är det inte svårare att ratta in rätt ljusflöde och njuta av en bildpanel som nästan ger full dynamik. Ökar vi kontrastreglaget ytterligare får vi högre ljusstyrka och snäppet högre kontrastförhållande, men då börjar skärmen klippa i vitt och istället missfärga ljus nyanser, något som helst undviks.

BenQ_BL2710PT-standard_matning.jpg

Fyra bildlägen där Standard utan tvekan är mest korrekt.

BenQ_BL2710PT-sRGB_matning.jpg

Fyra bildlägen där Standard utan tvekan är mest korrekt.

BenQ_BL2710PT-cadcam_matning.jpg

Fyra bildlägen där Standard utan tvekan är mest korrekt.

BenQ_BL2710PT-Mbook_matning.jpg

Fyra bildlägen där Standard utan tvekan är mest korrekt.

Film

Kraftigt uppljusad tonkurva, gamma 1.6 med en röd vitbalans, 5900 Kelvin och skeva färgnyanser med tydlig posterisering. Makalöst oanvändbart för filmtittande – här finns inget att hämta.

Foto

Som Film-läget fast med blåare vitbalans, 7500 Kelvin. Precis lika oanvändbart.

Läsning

Uppljusad tonkurva med dämpad belysning samt en blåare vitbalans på 7500 Kelvin. Kontrastförhållandet är 450:1 och tanken är att läget ska vara lugnt för ögat på ett sätt som passar textläsning. För mig upplevdes det snarare som att den svarta texten blev för svag och lite mörkbrun. Det var i det läget behagligare att köra Eko-läget vid textläsning.

Eko

Påminner om Standard-läget fast med dämpat ljusflöde, strax över 100 cd/m m2, och kan vara ett snabbt och enkelt sätt att få vettigt ljusflöde i ett mörkt rum utan att behöva rubba inställningarna för Standard-läget.

User/Användare

Påminner om Standard-läget, men ger samma luminansfel i färgerna som sRGB-läget samt även tydligare posterisering. Ger tillgång till ett simpelt RGB-reglage i Färgtemperatur-inställningarna, som skulle kunna bättra på vitbalansen något, men då luminansnivåerna är fel och posteriseringen är tydligare är detta läge ändå ett sämre val på alla tänkbara sätt.

M-book

Tänkt att följa en Macbook-skärm i karaktären. Frågan är vilken Macbook-skärm, då bilden är märklig med en udda typ av posterisering i färger, hög färgtemperatur kring 7500 Kelvin och en gammakurva som bäst beskrivs som dålig. Mörka nyanser drar mot mörkbrunt. Färgernas luminansnivåer är udda där rött lyser för starkt och övriga färger istället lyser för svagt.

Jag har mätt upp de flesta Macbook-skärmarna från de senaste åren och ingen ser riktigt ut som detta. Återigen, kör Standard-läget då det är mer likt etablerad färgstandard och dessutom mer likt hur bilden ser ut från en nyare Macbook-modell.

Rekommenderade bildinställningar

Om det inte är uppenbart vid det här laget, använd dessa inställningar för mest korrekt bild:

  • Bildläge: Standard

  • Kontrast: 72

  • Gamma: 2

  • AMA: ”På”

Reglera sedan bakgrundsbelysningen efter rum och krav, samt använd riktigt bra mätutrustning för att profilera skärmen. De färgfel som finns är förhållandevis milda och grafikkortet behöver därför inte kompensera allt för mycket.