Test: 4K UHD-upplösning (3 840 × 2 160 pixlar)

Både AMD och Nvidia slår på stora trumman gällandes framtidens bildskärmar, och då specifikt modeller med upplösningen 3 840 2 160 pixlar – även kallat 4K eller Ultra High Definition (UHD). Att spela i en upplösning som innebär att driva runt fyra gånger fler pixlar än standardiserade 1080p kräver dock enormt mycket av grafikkortet, och i många fall är Crossfire- eller SLI-lösningar det enda som hjälper för att få en någorlunda spelbar bildfrekvens.

asus_pq321-1.jpg

För att visa huruvida dagens kombattanter klarar av framtidens upplösning hakar redaktionen på ett antal utvalda kort till Dell UP2414Q – en av de första bildskärmarna för konsumenter med 4K-upplösning. Likt testerna med flera skärmar skruvas inställningarna ned en smula för att få hyfsat spelbara resultat.

Testresultat, 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD)

AMD inleder starkt i framtidens upplösning 4K UHD när syntetiska Valley står på menyn. I toppen syns de Crossfire-kopplade Radeon R9 290X-korten tätt följda av nykomlingen Radeon R9 295X2 som landar på en betryggande ledning med 13 procent över Geforce GTX 780 Ti i SLI.

I speltesterna fortsätter AMD:s dominans och Nvidia har inte mycket att sätta emot när det kommer till den skyhöga upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. I toppen syns återigen Radeon R9 290X i Crossfire och i de flesta fallen följs dessa av den nya värstingen Radeon R9 295X2 med en mindre prestandamarginal.

Prestandavarians med 4K UHD-upplösning

Höstens tester av 4K UHD fick hastigt avbrytas då tidsåtgången snabbt sprang iväg. Det största bekymret var, förutom en bråkig skärm, oväntad prestandavarians för både Nvidia och AMD.

Ett halvår senare är situationen delvis bättre, men många frågetecken finns kvar när flera grafikkretsar kombineras med hög upplösning. Både AMD och Nvidia uppvisar bitvis riktigt märkligt beteende, framför allt när 4K UHD används.

Prestandavarians för AMD

För AMD handlade det i höstas om enorma variationer mellan körningar, uppåt 25 procent som värst. Skräckexempel var Far Cry 3, där siffrorna spretade så till den milda grad att eventuell slutsats blev omöjlig.

Med nya drivrutiner ser det betydligt bättre ut. Visserligen finns det fortfarande större variationer än vid lägre upplösningar, men det handlar om ett fåtal procent snarare än en hel prestandaklass.

Vid höstens test var även Battlefield 3 en av de mer bråkiga titlarna. Efterföljaren Battlefield 4 tillsammans med nya drivrutiner är dock helt stabil mellan körningarna med variationer gott och väl inom felmarginalen.

Prestandavarians för Nvidia

Där höstens resultat för AMD var mest kaos hade Nvidia mer specifika problem. När skärmen växlades från 30 Hz och SST-läge till 60 Hz och MST-läge föll prestandan dramatiskt, både i syntetiska tester och speltitlar.

En titt på Unigine Heaven ger intrycket att Nvidia slipat på problemen. Prestandaskillnaden mellan SST och MST är minimal och gott och väl inom felmarginal med tanke på kortets temperaturberoende.

När Battlefield 4 rullar ser det dock inte lika positivt ut. Vid 60 Hz och MST-läge presterar Geforce GTX Titan cirka 8 procent sämre i snitt, vilket får ses som ett onormalt och märkligt tapp.

Trenden fortsätter i Far Cry 3. Geforce GTX Titan i MST-läge tappar hela 18 procent mot samma kort i 30 Hz och SST, vilket i det här läget placerar modellen under guldstandarden 60 FPS.

Allmänt om tester med 4K UHD

Både Nvidia och AMD börjar se slutet för mer sansade upplösningar och riktar istället blickarna mot allt fler pixlar. Företagen menar att det helt klart är framtidens koncept, och inför lanseringen av Radeon R9 295X2 har AMD trummat hårt på att kortet är riktat mot just 4K UHD.

Med facit i hand känns det lite märkligt. Trots att upplösningen 4K UHD fungerar mycket bättre än i höstas bjuder konceptet fortsatt på krångel och allmänna problem, där både grafikkortsmakarna och tillverkarna av skärmar har mycket arbete kvar.

Radeon_R9_295X2_5.jpg

AMD – både bäst och sämst

Prestandan är klart bäst för det röda laget, även om det inte är mycket att hurra för. Trots FPS-värdena visar hyfsade nivåer är det fortfarande många titlar som rycker konstigt, ger bitvis ojämna siffror eller bråkar i största allmänhet – speciellt med flera grafikprocessorer.

Det största problemet för AMD är dock att få 4K UHD att fungera som det ska. Systemet envisas med att visa halva skärmar, att slänga upp kryptiska felmeddelanden om Displayport eller att endast fungera i 30 Hz. Som extra salt i såren fryser drivrutinen bitvis helt när "fel" upplösning kickar in, något som snabbt blir frustrerande.

Nvidia – också bäst och sämst

Nvidias starkare sida är inställningarna, vilka bråkat minimalt under testandet. Drivrutinen ger rätt upplösning med rätt uppdateringsfrekvens utan vidare krångel, även med flera grafikkort. Det är ett steg upp från i höstas, då huvudvärken snabbt kom smygandes.

Här är det istället prestandan som tryter. Konfigurationerna tappar snabbt fart när antalet pixlar springer iväg, och precis som för AMD finns det märkliga ryckningar i flera titlar. Det hela avrundas av konstiga skalningsproblem beroende på om MST (60 Hz) eller SST (30 Hz) används, vilket utan tvekan blir ett problem för gamers.

4K UHD är inte redo

Även med båda grafikkortsmakarna på sin topp finns det ytterligare bekymmer i form av dagens 4K UHD-skärmar. Den tidigare Asus-modellen redaktionen använde hade en hel del problem, och nuvarande Dell-variant är inte mycket bättre. Allra värst är att skärmen bitvis hänger sig vid upplösningsbyte, där enda lösningen är att rycka strömkontakten.

Radeon_R9_295X2_14_4K_resolution_UltraHD.jpg

Någonstans får redaktionen uppfattningen att tekniken MST är en av de stora bovarna i dramat – metoden för att skicka två "halvor" över samma Displayport-kabel vilka sedan "klistras ihop". Här känns det som att både drivrutiner och skärmhårdvara ibland tappar greppet om situationen, vilket ger en uppsjö märkliga problem.

Sammanfattningsvis är 4K UHD fortfarande inte redo, oavsett vad tillverkarna hävdar. Ovanstående problem är ett smakprov av vad som krånglat, där ytterligare irritationsmoment och småproblem ständigt plågat testerna. Allt från drivrutiner till hårdvara måste finslipas ytterligare innan framtidens upplösning verkligen är här, i dagsläget går 4K UHD för spel inte att rekommendera till någon.