Användning och kvalitetsintryck

Av formfaktorn och anslutningarna att döma är det tydligt att HP Spectre X2 13 i första rummet är tänkt som en bärbar dator. Intressant i det sammanhanget är den passiva kylning, någonting som ofta önskas i bärbara av teknikentusiaster.

HP_Spectre_X2_13-18.jpg
HP_Spectre_X2_13-2.jpg

Den tillhörande dockningsstationen är en rejäl pjäs i aluminium som väger närmare ett kilogram, men har även byggkvalitet i toppklass. Inte heller tangenterna kan vi klaga på, som i den tunna klassen har god slaglängd, bra återkoppling och låg ljudnivå, vilka bidrar till att det inte är några problem att skriva på det även under längre stunder. Faktum är att det är ett av de bättre tangentborden undertecknad stött på inom kategorierna Ultrabook och hybrider.

HP_Spectre_X2_13-7.jpg
Multi_touch_synaptics.jpg

Pekplattan är tillhandahållen av Synaptics och kommer med en slät yta som gör den lätt att använda, däremot är undertecknad inte helt kompis med de inbyggda knapparna som kunde varit något lättare att trycka ned. De tillgängliga gesterna fungerar i stort mycket bra, där vissa finesser som "Rotera" fortsatt fungerar halvdant eller inte alls med Windows.

HP_Spectre_X2_13-6.jpg

Någonting vi kan anmärka på är monteringen av surfplattan till tangentbordet, där det går att vicka något på skärmdelen. Detta ger inget förtroendeingivande intryck, men av allt att döma hålla det mekaniska fästet ändå surfplattan på plats och bör inte innebära några framtida problem. Det är dock någonting vi gärna ser att HP rättar till vid en eventuell uppfräschning av Spectre X2 13.

Som bärbar dator gör HP nästan allting rätt med Spectre X2 13. Vikten på totalt två kilogram kan dock vara ett problem för vissa, speciellt i när många Ultrabook i storleksklassen ligger på runt 1,5 kilogram. Bidragande till den höga vikten är hybridfinessen som brukar lägga till ~200–300 gram, men det känns ändå som att HP hade kunnat få ned vikten i alla fall ett par hundra gram.

HP_Spectre_X2_13-26.jpg

Själva surfplattan väger ett kilogram och är utan tvivel tung, men med tanke på att skärmen faktiskt är 13,3 tum och att byggkvaliteten även här är bra är det inte så dåligt. Där undertecknad stöter på problem just storleken som gör att den upplevs klumpig att använda. Det enda område där den kommer till rätta är i tv-soffan.

Vår subjektiva upplevelse utesluter dock inte att denna med dagens mått enorma surfplatta kan passa andra. Särskilt bland SweClockers läsare verkar det finnas en målgrupp som önskar ännu större surfplattor än dagens standardmodeller på allt mellan 9,7 tum (Apple Ipad) och upp till 11,6 tum för vissa Windows-hybrider eller Samsungs senaste kolosser på 12,2 tum.

HP_Spectre_X2_13-13.jpg
HP_Spectre_X2_13-12.jpg

På baksidan sitter knapparna för avstängning/viloläge samt volymkontroll, vilka vi i början ofta tryckte till av misstag. Det här gav dock med sig med tiden och är inte längre någonting som stör undertecknad, men huruvida detta fungerar eller ej är självfallet mycket subjektivt.