Silverstone Argon AR01

budgetkylare-17.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Silverstone

Modell

Argon AR01

Material

Aluminium, koppar

Fläkt

1 x 120 mm (medföljande, Silverstone AS1225H12)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 2 200 RPM

Kompatibilitet

  • Intel 2011, 1366, 1156, 1155 och 1150

  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 och FM2+

Kylpasta

Medföljande

Konstruktion

Tornkylare med tre genomgående värmeledningsrör

Mått (utan fläkt)

120 x 50 x 159 mm

Vikt (utan fläkt)

420 gram

Lägsta pris

Silverstone är inga duvungar på marknaden, men företagets kylare har inte förrän på senare år börjat dyka upp hos svenska återförsäljare i större skala. Förutom vattenbaserade varianter i Tundra-serien handlar det framför allt om tornkylarna i serien Argon.

Till SweClockers testlabb inkommer Argon AR01, vilken det senaste året seglat upp som en storsäljare. Modellen kostar cirka 300 kronor, vilket ställer den på direkt kollisionskurs med Cooler Masters Hyper 212 Evo.

budgetkylare-18.jpg
budgetkylare-20.jpg
budgetkylare-21.jpg
budgetkylare-19.jpg

Själva flänsen är som brukligt byggd i aluminium. Konstruktionen är ett ensamt torn, vilket hålls ihop med tre värmeledningsrör av koppar. Rören har direkt kontakt med processorn, något som i teorin ger bättre förmåga till värmeavledning.

budgetkylare-22.jpg

Fläkten är en av Silverstones egna, och är för ovanlighetens skull klarblå med vita blad. Modellen är PWM-styrd och roterar i upp till 2 200 RPM.

budgetkylare-23.jpg

Monteringen på flänsen sker med fyra gummistroppar som får dubbel uppgift – dels att hålla fast fläkten, dels att hämma vibrationer. Processen är rakt på sak, och Silverstone skickar med en extra uppsättning stroppar för den som vill köra två fläktar.

Montering

Den medföljande monteringssatsen för Argon AR01 passar till flera olika socklar från både Intel och AMD. Processen är ungefär densamma oavsett plattform.

budgetkylare-24.jpg

Konstruktionens bas är en stabil bottenplatta av metall som positioneras olika beroende på plattform. I denna skruvas hylsor rakt genom moderkortet, i vilka sedan tvärgående balkar monteras för att skapa en ram.

Sist men inte minst sätts själva kylaren på plats via en tredje balk, vilken dessutom har små metallpiggar som håller konstruktionen fast i alla tänkbara vinklar.

Metoden påminner mycket om till exempel Noctuas prisade lösningar med många steg och delar. Processen är dock bekymmersfri och inga problem att klara av på egen hand.

budgetkylare-32.jpg

Väl på plats sitter kylaren imponerande stadigt och nästan fullständigt fixerad åt alla håll. Fläkten hamnar bra i linje med chassits utblås.

Sammantaget är Silverstones montering väldigt bra. Delarna håller hög kvalitet, och konstruktionen blir imponerande stadig – allra minst på samma nivå som Noctua eller Thermalright.