Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

haswell_refresh-1.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör vi en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Testerna i Cinebench påvisar vad vi redan vet – Haswell Refresh innebär inte några prestandamässiga nyheter. Vid samma klockfrekvens drar årets modeller lika med K-serien från 2013.

Inte heller vid export i Lightroom är det några skillnader. IPC mellan modellerna är identisk, så resultatet blir likvärdigt.

I Battlefield 4 med upplösningen uppskruvad orkar Haswell Refresh fortfarande mata pixlar i rätt takt, precis som fjolårets modeller. Även när upplösningen skruvas ned drar Core i5-4670K jämnt med i5-4690, och i7-4770K jämnt med i7-4790.

Trenden fortsätter i Thief – Haswell Refresh presterar precis som Haswell vid samma klockfrekvens.