Slutsats

Efter att ha sammanställt resultaten och granskat alla specifikationer står det klart att dagens lansering av Haswell Refresh kan anses som väldigt ljummen. Där Intel vanligtvis lyckas leverera en uppdaterad processorarkitektur på årlig basis är förseningen av Broadwel ett faktum, och i slutändan det som tvingar fram den "mellanlandning" vi ser här idag.

haswell_refresh-6.jpg

Det är svårt att komma ifrån faktumet att nuvarande modeller i familjen Haswell Refresh är nästintill identiska med de vi såg vid förra årets lansering av Haswell. Nyheterna kan rent krasst summeras som frekvensökningar på cirka 100 MHz, vilket bidrar till en mindre prestandaknuff, men inte mycket mer än så. Övriga faktorer som exempelvis integrerad grafik, instruktionsuppsättningar samt effektuttag förblir oförändrade från tidigare.

Desto fler nyheter syns i den ackompanjerande styrkretsen Z97, även om dessa också kan anses som relativt sparsamma. Här tillkommer officiellt stöd för lagringsgränssnittet M.2 med två tilldelade PCI Express 2.0-banor och enligt uppgift möjligheten att använda processorer med den framtida arkitekturen Broadwell. Detta är kanske inte något som får nuvarande ägare av moderkort med föregångaren Z87 att köa utanför butikerna, men kan fortfarande ses som ett trevligt mervärde för förstagångsköparen.

Det absolut märkligaste med dagens lansering är dock beslutet från Intels sida att senarelägga lanseringen av den upplåsta K-serien, som de tre senaste åren stoltserat som flaggskepp åt företagets processorlanseringar. Detta utesluter i princip de köpstarka entusiasterna med överklockningssug från Haswell Refresh, dessa får istället vända sig till förra årets modeller alternativt snällt vänta till sommaren då de nya processorerna blir tillgängliga.

haswell_refresh-7.jpg

Sammanfattningsvis är Haswell Refresh mer eller mindre en återupprepning från förra vårens lansering av Haswell. Det rör sig precis som då om riktigt trevliga processorer med klassledande prestanda, förhållandevis lågt effektuttag och en mogen plattform som grund.

Hela kalaset känns dock i slutändan som en tämligen beige hållplats på väg mot Broadwell, och det hela hade lika gärna kunnat ske i form av en tyst uppdatering av prislistorna. Förhoppningsvis kan kommande K-modellerna bjuda på i alla fall lite mer spänning i vardagen.

Intels rekommenderade prislappar för Core i7-4790 och Core i5-4690 är identisk med motsvarande för Core i7-4771 respektive Core i5-4670, det vill säga cirka 2 600 och 1 800 kronor inklusive moms. Huruvida detta även gäller när modellerna landar i butik återstår att se.