Slutsats

Precis som många andra typer av kringsutrustning är tangentbord en produkt vars omdöme i slutänden påverkas väldigt mycket av personliga preferenser. Allt ifrån typ av brytare till ergonomi och funktioner är något som var och en måste ta ställning till och precis som vanligt rekommenderar vi alla att försöka hitta den aktuella modellen i butik för en "kläm-och-känn"-session.

IMG_9542.jpg

Med detta i bakhuvudet är Hermes Ultimate ett intressant första försök på ett tangentbord med mekaniska brytare. Modellen bygger likt många andra på en konstruktion från taiwanesiska Ione, samtidigt som Hermes Ultimate särskiljer sig på en del punkter. Bland annat syns exempelvis dedikerade makrotangenter och större möjligheter att lagra makron tack vare större inbyggt minne och fler profiler.

Vidare har Gamdias satsat mycket på ergonomin, där det minst sagt gigantiska handlovsstödet gör att händerna hamnar i en bekväm position. Faktum är att detta även kan användas som dammskydd, vilket får ses som en kul liten bonus. Byggkvalitetsmässigt ska det dock sägas att tangentbordet inte ligger i den absoluta toppklassen. Det finns en del "flex" i konstruktionen, även om det kan anses vara godkänt i klassen.

IMG_9540.jpg

Andra intressanta tillskott från företagets sida är det ljuddämpande systemet "Element" med inlägg av gummi under merparten av tangenterna. Dessa tar effektivt eggen av det distinkta ljudet som uppstår när tangenten slår i bottenplattan, till bordsgrannens stora glädje. Det bör dock nämnas att den minskade slaglängden även ändrar den upplevda känslan i brytarna och just därför är det extra viktigt att testa modellen innan köp.

Den medföljande mjukvaran Hera bjuder på blandade intryck. Samtidigt som programmet är väldigt kraftfullt med mängder av möjligheter att skapa olika typer av makron, är själva gränssnittet nästan hopplöst plottrigt. Förhoppningsvis kan detta komma att förbättras i framtiden.

Sammanfattningsvis är Gamdias Hermes Ultimate ett bra tangentbord för gamern med fokus på gedigna makromöjligheter. Modellen erbjuder väldigt god ergonomi och även om vi har upplevt bättre byggkvalitet får den ändå ses som godkänd. Med en prislapp på nästan 1 100 kronor placeras tangentbordet i den övre delen av prisskalan. Sett till konkurrerande modeller i segmentet tycker vi ändå att Hermes Ultimate har något nytt att tillföra.

Gedigna makrofunktioner och god ergonomi gör Gamdias Hermes Ultimate till ett bra tangentbord för gamern.

Fördelar:

  • Ljuddämpade tangenter

  • Mycket bra handlovsstöd

  • Gedigna makrofunktioner

  • Bra bakgrundsbelysning

  • "Full n-key rollover" via USB

Nackdelar:

  • Flexar något i konstruktionen

  • Kraftfull men plottrig mjukvara

  • Ljuddämpningen förändrar känslan i knapparna

Pris vid publicering: 1 100 kronor
Lägsta pris: