Betraktningsvinklar och reflexer

För att vara en skärm med TN-panel har Samsung U28D590D närmast en alldeles utmärkt färgåtergivning (mer om detta längre fram). Teknikutvecklingen går framåt på alla plan och jag har i alla fall svårt att klaga över färgåtergivningen hos skärmen. Inte perfekt men färgfelen är förhållandevis små, så pass små att skärmen faktiskt skulle kunna fungera för dig som ställer modesta krav på färgkvalitet.

Kruxet är att denna goda färgkvalitet endast existerar i en väldigt specifik och snäv vinkel. TN-teknikens stora akilleshäl är att du på normalt skrivbordsavstånd får helt olika bild i skärmens över- och underkant, dess hörn, dess mitt och dess sidor. Att skärmen mitt på i rak och snäv vinkel faktiskt är bättre än okey hjälper inte så värst mycket i praktiken. Det går inte att på normalt användningsavstånd få en pålitlig färgåtergivning över ytan.

Samsung_U28D590_ergonomi.jpg

Goda råd i handboken. Men följer du dessa instruktioner kommer även en bra TN-panel som den hos U28D590D ge väldigt skiftande bild där särskilt undre halvan blir blek och blaskig.

Ta den vackra färgen orange, specifikt Sweclockers-orange. Beroende på var på skärmen du har en plätt av denna förtjusande färg och beroende på var dina ögon befinner sig för stunden, kommer Sweclockers-orange att skifta mellan radioaktiv apelsin (hög vinkel) till vad som kan liknas med rödvin utspätt med Fun Light Strawberry (låg vinkel). Den enda gången vi kan få en jämn och uniform färgåtergivning över hela skärmytan är när vi kliver 1,5 till 2 meter bakåt och centrerar samt vinklar skärmen i rät vinkel. Ingen vidare användning av Ultra HD-upplösning på det avståndet.

Detta kanske du inte tänker så mycket på när du bara sitter rakt upp och ned och surfar. Men så fort du har en färg över ytan märker du att det skiftar. Skärmen lär betraktas ståendes på ett skrivbord där du med en kropp som är längre än en genomsnittlig tioåring, får skärmens överkant i en position under ögonhöjd. Då glider den undre halvan av skärmen över i en blekare karaktär, så pass mycket blekare att även svart text ser klen ut. Och det är verkligen blekare, för i den vinkeln är kontrastförhållandet endast en femtedel jämfört med rakt på.

Samsung_U28D590_vinkel_rakt.jpg
Samsung_U28D590_vinkel_ovan.jpg
Samsung_U28D590_vinkel_sida.jpg
Samsung_U28D590_vinkel_under.jpg

Fyra foton från skärmen ur olika vinklar för att tydliggöra hur färger och tonkurva/gamma förändras. Rakt framifrån är exemplaret grönt i vitbalansen och mörka nyanser sotar ihop. Ovanifrån drar vitbalansen mot cyan (notera att fullt vit slår om till cyan) med en tydlig uppljusning. Mot sidorna blir det en trist smutsgul ton. Vid normal användning kommer du uppleva alla dessa variationer över ytan, om än inte fullt så tydligt som på bilderna. Att betrakta U28D590D underifrån är som synes inte det roligaste men heller inte den troligaste användningen.

Svärtan är i vinkel tydligt blå och tonkurvan uppljusad med effekten att alla färger bleks och ljusas upp. Du kan även observera en del så kallad ”bronzing”-effekt i de allra ljusaste nyanserna, alltså en effekt där 100 procent vitt är lite mörkare och i går i en annan färgton än 99 procent vitt. Detta fenomen är vanligt på TN-skärmar och brukar oftast störa mest i svärtan när helsvart återges ljusare än mörkgrått. Samsung U28D590 är i alla fall fri från det fenomenet i svärtan men slår alltså om i ljusa nyanser.

Med andra ord blir det bäst bild ifall vi får upp skärmen på höjden och kan vinkla den mer rakt mot användaren. Då behöver du något rejält att ställa skärmen på (attans, jag slängde telefonkatalogerna från 1999) för att få upp skärmen i rätt höjd. Något VESA-fäste finns inte för att lösa detta.

Reflexfiltret

Reflexfiltret är matt och ger diffusa reflektioner. Särskilt bra på att trycka undan reflexer är det däremot inte och har du fönster eller en stark sekundär reflex, till exempel där fönstrets ljus slår mot en vit vägg bakom skärmen, kommer den reflexen att märkas och direkt störa bilden. Som en konsekvens av detta vill man därför gärna köra lite högre ljusstyrka på skärmen jämfört med andra skärmar med bättre reflexbehandling.

Samsung_U28D590_ingang.jpg

En matt yta på reflexfiltret suddar så att säga ut rummet men sekundära reflexer, som det vita bord skärmen står på, blir som ett tydligt ljusare sjok i bilden.

Egentligen är detta ingenting konstigt, utan skärmen är en budgetskärm (relativt sett) och majoriteten av prislappen handlar om kostnaden av panelens alla pixlar. Det läggs helt enkelt inga större resurser på resterande delar.

Det ska tilläggas och ges tummen upp för att Samsung U28D590D inte visar några problem med bristande uniformitet, färgskiftningar i panelen, clouding eller kantblödningar utan det är en jämn och fin yta av ljus som möter oss så länge vi är på rätt avstånd och i rätt vinkel.